AKTUALIZOVANÉ FOTO a VIDEO Pri Bratislave explodoval plynový terminál, z miesta hlásia jednu obeť, výbuch odrezal tri krajiny od plynu

NETKY.SK • 12 December 2017, 10:07 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ FOTO a VIDEO Pri Bratislave explodoval plynový terminál, z miesta hlásia jednu obeť, výbuch odrezal tri krajiny od plynu

BRATISLAVA – Neďaleko hlavného mesta zatiaľ z neznámych príčin vybuchol plynový terminál OMW približne o 9:00 hodine. Explózia nastala v dolnorakúskej obci Baumgarten an der March. Jeden človek zahynul a ďalších najmenej 18 ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu plynu. Starosta obce Vysoká pri Morave dokonca zvažoval evakuáciu obce. Podľa najnovších informácií pri nehode sa zranil aj jeden Slovák. Momentálne je v nemocnici. "Nič vážne sa mu, našťastie, nestalo," uviedli policajti.

slovakia

left justify in out

Na situáciu upozornil portál Aktuality.sk. Rakúska polícia žiada, aby sa ľudia oblasti vyhli a nevystavovali sa zbytočnému riziku. Na miesto boli privolaní hasiči, ktorým sa obrovské plamene už podarilo dostať pod kontrolu. Tento výbuch dokonca zaznamenali aj obyvatelia mestskej časti Devínska Nová Ves a Stupavy.

 

„Pred 9:00 hodinou došlo k explózii na území stanice Baumgarten,“ potvrdil pre Aktuality.sk vedúci PR oddelenia spoločnosti Gas Connect Austria Václav Vocílka. Doplnil, že príčiny zisťujú a snažia sa predísť škodám.

 

Bližšie informácie o príčinách explózie zatiaľ nie sú známe. Na mieste zasahuje viacero hasičských áut. Podľa dostupných informácií nikto zo zranených nie je v ohrození života.

 

 

 

Mohutný výbuch spôsobil mimoriadnu situáciu aj vo Vysokej pri Morave. Starosta Dušan Dvoran pre tasr potvrdil, že bol blízko k vyhláseniu evakuácie obce. "Bolo to asi 500 metrov od nás, obrovský výbuch a potom plamene až do výšky 100 m," opísal situáciu. "Bál som sa, že sa to bude šíriť smerom k nám," dodal.

Dvoran okamžite upovedomil záchranné zložky i odbor krízového riadenia civilnej ochrany v Malackách. "Evakuácia obyvateľov napokon nebola potrebná," potvrdil starosta.

 

Táto explózia prerušila dodávky plynu do Talianska, Slovinska a Chorvátska. V Taliansku vyhlásili stav núdze. „Tranzit cez Rakúsko smerom na juh a juhovýchod je narušený až do ďalšieho oznámenia,“ informoval rakúsky prevádzkovateľ  terminálu. Dodal, že lokalita, ktorá je významným regionálnym prepravným uzlom, bola uzatvorená. Taliansky minister Carlo Calenda uviedol, že Taliansko kvôli obmedzenej dodávke plynu vyhlási stav núdze.

 

Podľa jeho názoru, incident odhalil vážne problémy s dodávkami plynu. Zdôraznil potrebu Transadriatického plynovodu TAP, ktorý má poskytovať Taliansku novú prepravnú trasu. Jeho výstavba je však kvôli protestom viazne. Talianska energetická firma Snam sa domnieva, že by dodávky plynu pre svojich klientov mohla obnoviť už dnes, vďaka zásobám. Ministerstvo občanov uisťuje, že má situáciu pod kontrolou. Ruský Gazprom informoval, že pracuje na presmerovaní toku plynov a snaží sa zaistiť neprerušené dodávky.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies