Pri bombových útokoch na tri kostoly v Indonézii zahynulo najmenej 9 ľudí

NETKY.SK • 13 Máj 2018, 11:15 • 2 min
Pri bombových útokoch na tri kostoly v Indonézii zahynulo najmenej 9 ľudí

JAKARTA - Najmenej deväť ľudí zahynulo o desiatky ďalších utrpeli zranenia pri sérii bombových útokov, ktorých terčom sa v nedeľu ráno stali tri kostoly v indonézskom meste Surabaja.

slovakia

left justify in out

Jednu z bômb odpálil samovražedný útočník vydávajúci sa na jedného z veriacich, informovala miestna polícia.

 

K prvému útoku došlo okolo 7.30 h miestneho času počas nedeľňajšej omše v rímskokatolíckom kostole sv. Márie, kde prišli o život štyria ľudia vrátane predpokladaného bombového útočníka, povedal novinárom hovorca polície Frans Barung Mangera. Medzi 40 zranenými sú podľa neho aj dvaja policajti, informuje agentúra AP.

 

Druhý výbuch nastal o niekoľko minút neskôr v protestantskom kostole, kde zabil dvoch ľudí. Ďalšie dve obete na životoch hlásili po explózii v kostole kresťanského letničného hnutia, dodal Mangera s tým, že jeden človek podľahol zraneniam v nemocnici.

 

Televízne zábery zachytávali horiace autá pred jedným z kostolov a policajtov zrejme sa snažiacich zneškodniť niečo, čo vyzeralo ako nevybuchnuté zariadenie, uviedla agentúra DPA.

 

Surabaja, metropola provincie Východná Jáva, je druhým najväčším mestom Indonézie. Podľa indonézskej spravodajskej služby má tamojšie útoky na svedomí pravdepodobne skupina Jemaat Ansharud Daulah (JAD), spojená s džihádistickou skupinou Islamský štát (IS). Vodcu JAD v súčasnosti súdia za útok z roku 2016 z Jakarty.

 

Nové útoky v Indonézii, najväčšej prevažne moslimskej krajine sveta, prišli niekoľko dní po tom, ako tamojšia polícia ukončila násilnosti a rukojemnícku drámu vo väznici pri Jakarte, pri ktorých zahynulo päť ľudí. K zodpovednosti sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS).

 

Indonézia podniká zákroky proti militantom od bombových útokov radikálov spojených s al-Káidou na ostrove Bali, ktoré si v roku 2002 vyžiadali 202 mŕtvych. V uplynulých rokoch krajina čelí novej hrozbe, keď vzostup IS na Blízkom východe povzbudil aj miestnych militantov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies