Pri bombovom útoku zahynulo najmenej 32 ľudí

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 15:02 • 2 min
Pri bombovom útoku zahynulo najmenej 32 ľudí

BAGDAD - Najmenej 32 ľudí zahynulo dnes pri výbuchu pred sunnitskou mešitou v irackom meste Bakúba, ku ktorému došlo po tradičných piatkových modlitbách. S odvolaním sa na políciu a zdravotníkov o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Agentúra Sinchua s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa uviedla, že v metropole provincie Dijálá, ležiacej severovýchodne od Bagdadu, explodovali takmer súčasne dve bomby.
Útoky na sunnitské a šiitske mešity, bezpečnostné sily a kmeňových lídrov v Iraku sa rozšírili od razie bezpečnostných síl v sunnitskom protestnom tábore pri severoirackom Kirkúku spred mesiaca. Vyvolalo to ďalšie zrážky a obavy z návratu otvoreného ozbrojeného konfliktu medzi jednotlivými náboženskými komunitami v krajine.
Napätie v Iraku v súčasnosti dosahuje najvyššiu úroveň od odchodu posledných amerických jednotiek v roku 2011. Nestabilitu v krajine zvýšila občianska vojna v susednej Sýrii, ktorá ešte viac rozbúrila krehké vzťahy medzi sunnitmi a šiitmi.
Vo štvrtok pri bombových útokoch v krajine zahynulo najmenej 25 ľudí. V Bagdade explodovali tri bomby vo vozidlách na rušných trhoch v šiitskych štvrtiach, pri ďalšom útoku páchatelia zastrelili popredného sunnitského kmeňového vodcu. V Kirkúku sa samovražedný atentátnik odpálil v miestnej mešite počas poslednej rozlúčky s obeťami bombového útoku z predošlého dňa.
V stredu si bombové útoky v Bagdade a v severnom Iraku vyžiadali viac než 35 obetí na životoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies