Pri bombovom útoku na rušnom trhovisku v Bagdade zahynulo desať ľudí

NETKY.SK • 28 August 2017, 13:04 • 2 min
Pri bombovom útoku na rušnom trhovisku v Bagdade zahynulo desať ľudí

BAGDAD - Výbuch nálože uloženej v aute otriasol dnes ráno rušným trhoviskom vo východnej časti irackého hlavného mesta Bagdad a zabil najmenej desať ľudí.

slovakia

left justify in out

Auto plné výbušnín explodovalo pri veľkom trhovisku Džamíla v bagdadskej šiitskej štvrti Sadr City. Výbuch zranil ďalších 28 ľudí. Očakáva sa, že počet obetí na životoch ešte stúpne, dodal policajný predstaviteľ.

Počet doterajších obetí potvrdil aj predstaviteľ zdravotníctva.

 

Z oblasti sa dvíhal k oblohe hustý čierny dym a ľudia utekali v panike preč. Na mieste bol po útoku chodník pokrytý pokrútenými kovovými troskami a črepinami skla, ale aj zeleninou a ďalším tovarom predávaným na trhovisku.

Miesto činu uzavreli bezpečnostné zložky.

 

K útoku sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina, hoci mal všetky typické znaky extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorý sa často prihlasuje k zodpovednosti sa rozsiahle útoky proti šiitským civilistom v Bagdade.

 

Tento bombový útok prišiel v čase, keď iracké sily za podpory Spojených štátov podnikajú posledné fázy dobýjania severoirackého mesta Tal Afar a jeho okolia od IS. Tal Afar sa nachádza približne 150 kilometrov od sýrskej hranice. Má strategickú polohu, keďže ním prechádza dôležitá cesta, donedávna slúžiaca ako zásobovacia trasa pre IS.

 

Iracká armáda však v nedeľu oznámila, že "úplne oslobodila" centrum mesta Tal Afar od militantov IS. Dnes vojaci bojovali na okraji okresu al-Ajádíja, asi desať kilometrov severozápadne od Tal Afaru, kam ušla väčšina militantov.

 

Tal Afar bol jedným z mála zvyšných miest v Iraku, ktoré ešte ovládal IS. V júli totiž prišiel o Mósul. Táto sunnitská militantná skupina má teraz ešte pod kontrolou severoiracké mesto Hawídža, ako aj mestá Káim, Ráwa a Ána v západnom Iraku neďaleko sýrskej hranice.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies