Pri bombardovaní Aleppa zahynulo podľa aktivistov 90 ľudí

NETKY.SK • 2 Február 2014, 13:10 • 2 min
Pri bombardovaní Aleppa zahynulo podľa aktivistov 90 ľudí

KÁHIRA/MNÍCHOV - Najmenej 90 ľudí vrátane 13 detí zahynulo pri bombardovaní severosýrskej metropoly Aleppo vládnymi silami. Informovala o tom dnes proopozičná skupina aktivistov.

slovakia

left justify in out

Armádne vrtuľníky pri sobotňajších útokoch zhadzovali na viaceré obytné štvrte ovládané povstalcami sudy s výbušninami, pričom medzi obeťami bol aj nekonkretizovaný počet povstalcov, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SoHR), sídliace v Británii.

V provincii Aleppo dochádza počas sýrskeho občianskeho konfliktu v Sýrii k ťažkým zrážkam. Vládne jednotky a opoziční bojovníci vedú v posledných mesiacoch boje o rovnomennú provinčnú metropolu, najväčšie mesto v krajine.

Ľudskoprávne organizácie opakovane odsúdili používanie improvizovaných zbraní, ako sú takzvané barelové bomby, kovové sudy naplnené výbušninami. Zdôraznili, že nevyberavo zasahujú civilistov a ich použitie podľa nich predstavuje vojnový zločin.

Podľa skupiny SOHR, ktorá má v Sýrii sieť zdrojov z radov aktivistov, si vojna v krajine vyžiadala už najmenej 136.000 zabitých ľudí, 6000 z nich počas minulého mesiaca. OSN v januári oznámila, že prestala mŕtvych počítať vzhľadom na neprístupnosť oblastí bojov. V júli uvádzala bilanciu 100.000 obetí na životoch.

Saudskoarabský princ Turkí al-Fajsal obvinil dnes sýrsku vládu prezidenta Bašára Asada z genocídy a zločinov proti ľudskosti. Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove však tiež kritizoval medzinárodné spoločenstvo, že nerobí nič proti krviprelievaniu v Sýrii. Fajsal konkrétne spomenul aj Rusko, ktoré obvinil z pokračovania dodávok zbraní sýrskemu režimu, informovala agentúra DPA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona