Pri Boltovom behu stíchli prípravy na karneval, potom radosť

NETKY.SK • 10 August 2012, 11:09 • 2 min
Pri Boltovom behu stíchli prípravy na karneval, potom radosť

Pri Boltovom behu stíchli prípravy na karneval, potom radosť

slovakia

left justify in out

img

Počas štvrtkového olympijského finále v behu na 200 metrov prerušila špičková steelbandová kapela Mangrove Steelband nácvik na karneval Notting Hill. Po úspešnom útoku jamajského šprintérskeho tria na stupeň víťazov netajili radosť obyvatelia celej karibskej oblasti.
      Mangrove Steelband nacvičovali v bývalom kostole na východe Londýna pred najväčším pouličným festivalom v Európe. Na Boltov beh si však vyhradili desaťminútovú prestávku. Dav na štadióne stíchol v momente, ako šprintéri zaujali pozície v štartovacích blokoch. Podobne aj kapela žiadala o chvíľu ticha. Keď však Bolt preletel cieľom, členovia kapely revali ako jeden muž, pričom v rukách zvierali paličky. Bolt s prstom na perách naznačil, že pochybovači o jeho forme majú zmĺknuť. K zlatu na 100-metrovej trati pridal ďalšie a zopakoval svoj úspech z Pekingu 2008. Nasledoval ho tréningový partner Yohan Blake a tretí skončil ich krajan Warren Weir.
      Tri desiatky muzikantov sa zhromaždili okolo jednej obrazovky a obdivovali Weirovu techniku a Blakeovu silu. Jeden muž však zhrnul pocity všetkých ľudí v miestnosti. "Yohan nie je môj človek, je ním Bolt," vyjadril sa 28-ročný Anthony Campbell. Nie všetci členovia kapely sú Jamajčania, po Boltovom behu sa však tešili, akoby boli jeho príbuzní. Ako počas posledných rokov, aj teraz bude steelbandová kapela účinkovať na karnevale Notting Hill, ktorý sa koná na konci augusta. Mangrove Steelband je jedna z najslávnejších skupín svojho druhu. Predviedla sa už aj pred britskou kráľovnou. 
      Korene výročného karnevalu siahajú do roku 1964. Ide o oslavu karibskej kultúry, jedla a hudby, kde sa spájajú prvky tradičnej muziky z Trinidadu s hudbou, ktorú do Británie "priviezli" Jamajčania v 60. a 70. rokoch.
      V Británii žije okolo 800-tisíc ludí jamajského pôvodu a tvoria asi sedem percent londýnskej populácie. Prvá vlna karibskej imigrácie sa datuje do konca druhej svetovej vojny.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona