Pri bojoch v Iraku zničili hrobku Saddáma Husajna

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 07:01 • 2 min
Pri bojoch v Iraku zničili hrobku Saddáma Husajna

BAGDAD - Hrobku bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna fakticky zrovnali so zemou pri ťažkých bojoch medzi militantmi zo skupiny Islamský štát (IS) a irackými bezpečnostnými silami o mesto Tikrít. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V nedeľu sa zintenzívnili boje severne a južne od tohto domovského mesta Saddáma Husajna. Iracké bezpečnostné sily vyhlásili, že chcú dosiahnuť centrum Tikrítu do 48 hodín. Video agentúry AP zo Saddámovej rodnej dediny Awdžá pri Tikríte ukazuje, že z jeho kedysi okázalej hrobky ostali len podporné stĺpy, ktoré držali strechu.

 

Plagáty s fotografiami sunnitského exprezidenta, ktoré predtým pokrývali hrobku, už pod hromadami trosiek nevidno. V prevažne sunnitskej dedine bolo namiesto toho vidieť vlajky šiitských milícií a fotografie ich lídrov.

 

Extrémisti z IS kontrolujú Tikrít od júna minulého roka, keď pri rýchlej ofenzíve obsadili aj druhé najväčšie iracké mesto Mosul. Skupina v auguste tvrdila, že Saddámova hrobka bola úplné zničená, miestni predstavitelia však uviedli, že ju len vyplienili a podpálili, škody však neboli veľké.

Saddáma zajali americké sily v roku 2003. Po tom, ako ho iracký osobitný súd uznal vinným zo zločinov proti ľudskosti a hromadného vraždenia šiitov a Kurdov, ho v decembri 2006 popravili obesením.

 

Jeho telo bolo v bohato vyzdobenej hrobke v dedine Awdžá od roku 2007. Iracké médiá vlani priniesli správy o tom, že jeho stúpenci ho odviezli z obáv, že hrob porušia pri bojoch. V súčasnosti nie je známe, kde sa nachádza.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona