Pri bojoch v Gaze zahynulo už vyše 500 Palestínčanov i dvaja Američania

NETKY.SK • 21 Júl 2014, 08:29 • 2 min
Pri bojoch v Gaze zahynulo už vyše 500 Palestínčanov i dvaja Američania

GAZA - Počet palestínskych obetí od začiatku izraelských útokov na pásmo Gazy pred približne dvoma týždňami vzrástol na vyše 500, informoval dnes na Twitteri hovorca ministerstva zdravotníctva Ašraf Kidra s tým, že zranených bolo najmenej 3150 ľudí.

slovakia

left justify in out

Na izraelskej strane zomrelo podľa správ izraelského rozhlasu 18 vojakov a dvaja civilisti, Asi 80 izraelských vojakov bolo zranených, informovala agentúra DPA. Medzi mŕtvymi sú aj dvaja Američania, ktorí boli vojakmi izraelských obranných síl. Agentúra AP uviedla, že ich smrť potvrdili úrady a ich pozostalí.
      

Stuart Steinberg z Kalifornie potvrdil v nedeľu smrť svojho 24-ročného syna Maxa Steinberga, ktorý bol ostreľovačom v elitnej brigáde Golani a bol jedným z 13 vojakov zabitých v nedeľu. Druhým mŕtvym Američanom je 21-ročný seržant Nissim Sean Carmeli z Texasu, informoval izraelský konzul. Priateľ rodiny, rabín Asher Hecht z Chabadu v Rio Grande Valley, povedal, že Carmeli vstúpil do izraelskej armády pred približne štyrmi rokmi a bol v brigáde Golani. 
      

Steinberg žil v Beerševe v Izraeli, ktorý prvýkrát navštívil v júni 2012, uviedol jeho otec. Keď sa vtedy vrátil, povedal rodičom, že chce vstúpiť do izraelských ozbrojených síl a o šesť mesiacov nato to urobil. "Bol celkom odhodlaný slúžiť Izraelu," dodal otec. "Jasne vedel, čo je cieľom misie, a robil to, čo bolo treba robiť," citovala ho agentúra AP.
     

Podľa tohto zdroja Stuart Steinberg hovoril so synom naposledy v sobotu. Max Steinberg telefonoval svojmu otcovi, aby mu povedal, že jeho skupina utrpela zranenia pri zrážke dvoch ich tankov. Museli sa vrátiť do Izraela na ošetrenie. Niektorí vojaci mali zlomeniny a Max mal narazený chrbát. "Volal o štvrtej hodine ráno (kalifornského času) a povedal mi, že sa vráti do Gazy, späť na bojisko, aby bol so svojimi priateľmi," dodal otec. Uviedol, že dnes odcestujú do Izraela, kde syna pochovajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona