Pri bojoch v Afganistane zahynulo okrem dvoch amerických vojakov aj 26 civilistov

NETKY.SK • 3 November 2016, 18:40 • 2 min
Pri bojoch v Afganistane zahynulo okrem dvoch amerických vojakov aj 26 civilistov

KÁBUL - Pri bojoch afganských bezpečnostných síl proti extrémistickej organizácii Taliban v provincii Kundúz na severe Afganistanu zahynulo dnes ráno okrem dvoch amerických vojakov aj 26 civilistov. Uviedla to dnes podľa agentúry AP afganská polícia.

slovakia

left justify in out

Miestny policajný šéf Kásim Džangalbágh uviedol, že operácia, pri ktorej afganským silám pomáhali Američania, si zároveň vyžiadala životy 65 bojovníkov Talibanu vrátane dvoch veliteľov tohto militantného hnutia. Medzi zabitými civilistami sú je podľa jeho slov aj mnohí príbuzní usmrtených bojovníkov.

 

O zabití dvoch amerických vojakov a zranení ďalších dvoch pri bojoch v Kundúze informovala dnes medzinárodná koalícia pod vedením NATO. Spoločne s ministerstvom obrany USA však odmietla uviesť ďalšie podrobnosti ohľadne tejto operácie a vyjadriť sa nechcela ani k usmrteným civilistom.

 

Predstavitelia provinčnej rady Kundúzu, ktorých citovala agentúra DPA, uviedli, že k civilným obetiam došlo pri nálete na oblasť, kde sa bojovníci Talibanu bežne schádzajú. Informovali tiež o približne 20 zranených civilistoch.

 

Viaceré médiá informovali, že zahynulo až 31 civilistov, približuje ďalej DPA. Riaditeľ kundúzskej provinčnej nemocnice zase povedal, že hospitalizovaných bolo 30 osôb vrátane detí.

 

Bojové operácie NATO v Afganistane sa oficiálne skončili v roku 2014 a odvtedy majú bezpečnosť v krajine na starosti afganské sily. Koaliční vojaci im však pomáhajú v boji proti povstalcom.

 

Hnutie Taliban za uplynulé dva roky opäť nabralo na sile, pričom podniklo viacero veľkých útokov v Kábule a obsadilo rozsiahle územia v iných častiach Afganistanu. V ostatných mesiacoch prebiehali prudké boje v severnej provincii Kundúz a v provincii Helmand na juhu Afganistanu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona