Pri bojoch blízko čínskych hraníc zahynulo najmenej 30 mjanmarských povstalcov

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 19:14 • 2 min
Pri bojoch blízko čínskych hraníc zahynulo najmenej 30 mjanmarských povstalcov

RANGÚN - Najmenej 30 ľudí zahynulo dnes pri ozbrojených potýčkach medzi mjanmarskými etnickými povstalcami a bezpečnostnými silami v meste Laukkai blízko čínskych hraníc. Incident, ktorý potvrdil úrad hlavnej štátnej poradkyne Aun Schan Su Ťij, predstavuje závažný úder pre mierový proces tejto juhoázijskej krajiny.

slovakia

left justify in out

Šanský štát, v ktorom sa dané mesto nachádza, sužujú vyhrotené nepokoje od vlaňajšieho novembra. V roku 2015 si zrážky v tamojšej provincii Kokang, ktorého je Laukkai hlavným mestom, vyžiadali množstvo obetí a desaťtisíce ľudí boli nútené utiecť do Číny. Provincia Kokang má úzke vzťahy so susednou Čínou.

Bojovníci z prevažne etnicky čínskej Armády mjanmarskej národnej demokratickej aliancie (MNDAA) spustili útok na stanovištia polície, vojenské zariadenia a vládnych činiteľov. MNDAA je súčasťou tzv. Severnej aliancie - koalície vzbúreneckých skupín vrátane Kačínskej armády za nezávislosť (KIA), jednej z najmocnejších milícií v Mjanmarsku.

Krajina zápasí s konfliktom medzi ústrednou armádou a etnickými povstalcami od roku 1948, keď krajina získala nezávislosť od Británie. Su Ťij ich vyzýva, aby prestali bojovať a pridali sa k mierovému procesu, ktorý sa začal vlani v lete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies