Pri banskom nešťastí zahynul jeden a zranili sa dvaja baníci

NETKY.SK • 11 November 2018, 08:33 • 2 min
Pri banskom nešťastí zahynul jeden a zranili sa dvaja baníci

VARŠAVA - Jednu obeť si vyžiadalo sobotňajšie banské nešťastie na juhu Poľska, konkrétne v uvoľnej bani Myslowice-Wesola ležiacej juhovýchodne od Katovíc.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom spravodajská televízia TVN24 s odvolaním sa na Vyšší úrad banský i predstaviteľov skupiny PGG.

Podľa slov hovorcu Tomasza Glogowského a druhého muža PGG Piotra Bojarského zemetrasenie zaznamenali v hĺbke 665 metrov. Traja z 20 tam prítomných baníkov utrpeli zranenia, jeden z nich - muž vo veku 35 rokov - smrteľné. Oboch zranených, ktorí boli pri vedomí, previezli do nemocníc v Katoviciach a Sosnowci.

 

Príčiny zemetrasenia sú predmetom vyšetrovania, podľa zodpovedných však nesúviseli s ťažbou samotnou, pričom nie je vylúčené, že mohlo ísť o pokračovanie štvrtkových otrasov z v uhoľnej bane Budryk, ktoré pocítili občania v mnohých lokalitách Horného Sliezska.

Podľa službukonajúceho dispečera sliezskeho geofyzikálneho observatória zaznamenali prístroje v sobotu zemetrasenie s magnitúdou 3,2. Podobných otrasov registrujú v poľských baniach okolo 1500 ročne.

 

Zemetrasenie s magnitúdou 3,4 si 5. mája vyžiadala v uhoľnej bani Zofióvka v meste Jastrzębie-Zdrój. päť obetí. Vtedy zostalo v hĺbke 900 metrov uväznených sedem baníkov. Dvoch z nich sa podarilo asi 1000 záchranárom, ktorých prácu sťažovala vysoká koncentrácia metánu v podzemí, dostať do bezpečia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona