Pri americkom nálete v Sýrii zahynul vodca organizácie Chorásán

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 07:02 • 2 min
Pri americkom nálete v Sýrii zahynul vodca organizácie Chorásán

WASHINGTON - Jeden z popredných výkonných predstaviteľov medzinárodnej teroristickej siete al-Káida Muhsín Fadlí, ktorý viedol sýrsku organizáciu Chorásán, zahynul pri americkom nálete v Sýrii. Oznámil to v noci nadnes Pentagón.

slovakia

left justify in out

Muhsín Fadlí zomrel 8. júla neďaleko Sarmady v Sýrii pri zásahu auta, v ktorom sa viezol, povedal hovorca rezortu obrany USA Jeff Davis.

 

Pomerne málo známa organizácia Chorásán, tvorená veteránmi al-Káidy s bojovými skúsenosťami z Afganistanu a Pakistanu, bola zriadená v Sýrii. Podľa Washingtonu táto bunka al-Káidy s prepojením na sýrsku odnož al-Káidy - Front an-Nusra pripravovala útoky na americké a západné ciele.

 

"Jeho smrť rozloží a naruší prebiehajúce vonkajšie operácie al-Káidy voči Spojeným štátom a našim spojencom a partnerom," povedal Davis, ktorého vyhlásenie citovala agentúra DPA.

 

Spojené štáty vypísali v roku 2012 odmenu za informácie vedúce k odhaleniu Fadlího pobytu. Washington ho v tom čase upodozrieval zo zabezpečovania presunu finančných prostriedkov a agentov pre al-Káidu cez Irán, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA.

 

Po Fadlím pátrali okrem amerických saudskoarabské a kuvajtské úrady.

 

Fadlí patril medzi tých členov al-Káidy vopred informovaných o teroristických atentátoch z 11. septembra 2001 a spolupracoval na zabezpečovaní financovania útokov v Jemene, Afganistane a Saudskej Arábii, uviedol Pentagón. Ďalej sa podieľal na presúvaní peňazí a bojovníkov cez Turecko do Sýrie. Podľa amerického ministerstva obrany bol Fadlí rovnako zapletený do teroristických útokov v roku 2002, ktorých cieľom boli príslušníci americkej námornej pechoty na kuvajtskom ostrove Failaka a francúzsky tanker MV Limburg.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies