Pri akcii v Galante zaistili 500 stôp a našli kilogramy výbušnín

NETKY.SK • 24 September 2014, 16:03 • 2 min
Pri akcii v Galante zaistili 500 stôp a našli kilogramy výbušnín

BRATISLAVA/GALANTA - Viac ako 500 stôp zaistili policajti v Galante počas akcie, ktorá trvala sedem dní. Stopy teraz skúmajú, povedal na tlačovej besede policajný prezident Tibor Gašpar.

slovakia

left justify in out

V dome u jedného z obvinených Zoltána A. objavili okrem rôznych chemikálií aj 13 kilogramov trhaviny či 130 kusov podomácky vyrobených rozbušiek.

 

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry začali na prípade pracovať ešte v júli. „Mali sme informáciu o skupine osôb, ktorá pravdepodobne v dome v Galante prechováva a vyrába chemické látky, ktoré sa dajú použiť na výrobu drog alebo výbušnín, či kontaktných jedov,“ povedal Gašpar. Do akcie, ktorá mala krycí názov Kutil, sa zapojilo 160 policajtov. Okrem nich zasahovali aj ďalšie zložky rezortu obrany - hasiči či mestská polícia. 

 

Policajný šéf tiež vysvetlil, prečo sa rozhodli uzatvoriť Švermovu ulicu. „Išlo o informáciu, že v dome je provizórne chemické laboratórium. Ani my sme pri vstupe do domu nevedeli, aké látky sú tam a či môžu ohroziť okolie,“ skonštatoval Gašpar. Po dohode so samosprávou radšej prerušili vyučovanie v miestnej škole, ak by bolo treba evakuovať celú ulicu. Z pozemku obhliadaného domu bolo podľa Gašpara potrebné vyviezť aj kontaminovanú zeminu, keďže z laboratória vylievali chemický odpad do zeme. Gašpar dnes nechcel pred novinármi hovoriť o zákazníkoch laboratória. „Možno budeme v krátkom čase informovať aj o odberateľoch týchto látok,“ doplnil. 

 

Počas akcie, ktorá bola okrem Galanty aj v Jelke a Sládkovičove, zadržali štyroch ľudí. Napokon obvinili troch - Zoltána A., Kristiána R. a Richarda R. Tí sedia už vo väzbe, hrozia im tresty 15 až 20 rokov. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona