Preživší si uctili pamiatku spoluväzňov zavraždených v tábore Auschwitz

NETKY.SK • 27 Január 2017, 14:01 • 2 min
Preživší si uctili pamiatku spoluväzňov zavraždených v tábore Auschwitz

VARŠAVA - Asi 300 posledných preživších väzňov koncentračného tábora Auschwitz dnes položilo kytice kvetov a vence k múru smrti, kde nacisti popravovali svoje obete.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak v deň 72. výročia oslobodenia tohto koncentračného tábora, keď si svet pripomína Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

 

Spomienkové akcie na obete holokaustu sa dnes konajú po celom svete, keďže Valné zhromaždenie OSN v roku 2005 vyhlásilo 27. január za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. V tento deň v roku 1945 vojaci sovietskej Červenej armády oslobodili z najväčšieho nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau približne 7500 väzňov, ktorí prežili.

 

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier dnes priznal, že Nemecko nemôže zmeniť alebo zrušiť, čo sa stalo, ale má naďalej povinnosť pripomínať genocídu, uctiť pamiatku obetí a prevziať zodpovednosť za zločiny.

 

Dodal, že "Auschwitz" je symbolom všetkých táborov smrti a celého nacistického "prenasledovania a vražednej mašinérie", ktorá zostáva súčasťou histórie Nemecka.

 

Pripomenul politickú nestabilitu v dnešnom svete a vyjadril názor, že "história by mala byť súčasne poučením, varovaním i podnetom". Vyhlásil tiež, že na holokaust nemožno ani neslobodno zabudnúť.

 

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na boj proti antisemitizmu a iným formám nenávisti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies