Prežila pobyt v koncentračnom tábore, no o život prišla po lúpežnom prepadnutí

NETKY.SK • 9 Február 2019, 18:01 • 2 min
Prežila pobyt v koncentračnom tábore, no o život prišla po lúpežnom prepadnutí

DERBY - Súd v britskom Derby rieši brutálne prepadnutie storočnej Žofie Kaczanovej, ktoré sa odohralo vlani v máji. Žena mierila do kostola v Normantone na omšu a po ceste bola prepadnutá. Na následky zranení, ktoré pri tom utrpela, po niekoľkých dňoch zomrela.

slovakia

left justify in out

Z činu sa pred súdom spovedali 40-ročného Artura Waszkiewicza, ktorý si mal podľa obvinenia len niekoľko minút po prepadnutí kúpiť heroín v hodnote 20 libier. Sám vinu popiera.

 

Artur Waszkiewicz je podozrivý, že 28. mája seniorku napadol zozadu a následne jej vytrhol kabelku. Žena pri prepadnutí utrpela početné zranenia, vrátane vážneho poranenia krčnej chrbtice a zlomené kľúčnej kosti.

 

Kaczanová, ktorá prežila počas druhej svetovej vojny pobyt v koncentračnom tábore, po prepadnutí ešte dobehla do kostola, kde jej ostatní pomáhali a zavolali záchrannú službu, ktorá ju previezla do nemocnice. Jej stav sa však za niekoľko dní výrazne zhoršil a ona nakoniec 6. júna zomrela na zápal pľúc.

 

 

Zelenú kabelku zbavenú peňazí našiel niekoľko minút po ohlásenom prepadnutí pouličný upratovač.

Sudca mal k dispozícii okrem iného zábery z pouličných kamier, z ktorých má byť zrejmé, že ženu sledoval pred prepadnutím šedý Seat Leon.

 

Útočník i obeť boli z Poľska

 

Obvinený Waszkiewicz, ktorý sa do Anglicka presťahoval z Poľska v roku 1996, tvrdí, že ženu - narodenú taktiež v Poľsku - neprepadol.

 

Uviedol, že jej kabelku zazrel ležať na chodníku vo chvíli, keď si išiel kúpiť dávku heroínu. "Išiel som za svojím dealerom pre heroín. Na ulici Empress Road som zbadal zelenú kabelku na chodníku, tak som zastavil, vyšiel z auta, zdvihol kabelku a vrátil sa s ňou do auta. V tej chvíli som sa ani nepozeral dovnútra. Išiel som na zraz s dealerom a keď som tam došiel, pozrel som sa do kabelky".

 

 

"Nájsť nejaké peniaze, dal by som si ich asi do vrecka. Kúpil som si heroín, zašiel do večierky na rohu pre poľské cigarety, ktoré sú o mnoho lacnejšie než anglické cigarety, a kabelku nechal na mieste, kde ľudia nechávajú veci, ktoré by ešte niekto mohol chcieť," tvrdí Waszkiewicz.

 

Schovával sa pod posteľou u rodičov

 

Na súde tiež zaznelo, že Waskiewicz často prosil susedov o požičanie peňazí a v čase, keď malo dôjsť k prepadnutiu, sa vraj tváril zúfalo.

 

Keď ho prišla prvýkrát vyspovedať polícia v súvislosti s incidentom, tvrdil, že nie je v stave, aby mohol odpovedať na otázky. Tvrdil, že sa zotavuje z drogovej závislosti a má abstinenčné príznaky. Keď ho potom prišli policajti zatknúť, údajne sa ukrýval pod posteľou v dome svojich rodičov v Londýne.

 

Podľa suseda Johna Shinnerse si Waszkiewicz krátko po tom, čo sa malo prepadnutie odohrať, ostrihal dlhé čierne vlasy. Poprosil ho, či si od neho môže zavolať a potom sa ho spýtal, či by mu nemohol požičať nejaké peniaze. Na Shinnersa pôsobil veľmi nervózne až zúfalo.

 

Strieborný Seat Leon bol poistený na meno Zenon Waszkiewicz, čo je otec obvineného. Zaujímavé však je, že poistenie zrušil 28. mája, teda presne v deň prepadnutia.

 

Keď policajti našli spomínané auto, bolo starostlivo umyté zvonku i zvnútra. Na jednom z hudobných diskov v priehradke spolujazdca však boli odtlačky obžalovaného. Waszkiewicz, ktorý je obvinený z prepadnutia a zabitia, svoju vinu popiera. Súd by mal trvať približne dva týždne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies