PREZIDENT:V prípade rozhodnutia o Čentéšovi na mňa neplatí žiadny politický tlak

NETKY.SK • 17 December 2012, 12:54 • 2 min
PREZIDENT:V prípade rozhodnutia o Čentéšovi na mňa neplatí žiadny politický tlak

PREZIDENT V prípade rozhodnutia o Čentéšovi na mňa neplatí žiadny politický tlak - Politika Na prezidenta SR Ivana Gašparoviča pri rozhodovaní o vymenovaní alebo nevymenovaní Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora neplatí žiadny politický tlak, a to an

slovakia

left justify in out

imgNa prezidenta SR Ivana Gašparoviča pri rozhodovaní o vymenovaní alebo nevymenovaní Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora neplatí žiadny politický tlak, a to ani koaličný, ani opozičný. Vyhlásil to po dnešnom rokovaní s predsedami strán Ľudovej platformy Jánom Figeľom (KDH), Bélom Bugárom (Most-Híd) a Pavlom Frešom (SDKÚ-DS).
      Tí prišli s hlavou štátu hovoriť o stave na Generálnej prokuratúre (GP) SR, ktorý považujú za neuspokojivý a absolútne neúnosný.
      "Neprijímam žiadny tlak, rozhodnem sám, aby to bolo v zmysle ústavy a v zmysle fungovania inštitúcie, ako je GP," podčiarkol.  Ako pripomenul, Čentéš podal na Ústavný súd (ÚS) SR sťažnosť, v ktorej namietal porušenie jeho práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám, práva na vstup do verejných služieb svojej krajiny, práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prerokovanie veci v primeranej lehote. K tomu malo dôjsť postupom prezidenta súvisiacim s jeho vymenovaním do funkcie generálneho prokurátora SR.
      ÚS SR odročil verejné ústne pojednávanie o jeho sťažnosti, lebo Čentéš namietal predpojatosť voči niektorým sudcom v senáte ÚS SR. "Dnes som sa dozvedel, že Ústavný súd túto sťažnosť prijal a zrejme bude meniť členov senátu," uviedol Gašparovič s tým, že súd čakajú dovolenky, takže bude možno trvať niekoľko mesiacov, kým sa nový senát oboznámi so spisom a nakoniec rozhodne. Prezident preto nechce čakať na konečný verdikt ÚS a o tom, či sa nakoniec Čentéš stane generálnym prokurátorom, rozhodne skôr. Presný termín, kedy tak spraví, zatiaľ nekonkretizoval.
      Zopakoval, že je za zmenu súčasného systému, aby do voľby čo najmenej v budúcnosti zasahovali politické strany. Dokonca je naklonený tomu, aby po tom, ako navrhnutého kandidáta zvolí parlament, nemusela jeho nastúpenie na post GP podpísať hlava štátu. "Nech si ho zvolí Národná rada s konečnou platnosťou," podčiarkol Gašparovič. 
      To, že GP stále nemá svojho najvyššieho predstaviteľa, je podľa neho aj chybou poslancov. Ako zdôraznil, členovia zákonodarného zboru už dávno pred voľbou nového generálneho prokurátora vedeli, že vtedajšiemu Dobroslavovi Trnkovi končí funkčné obdobie, a nič s tým neurobili. "A po prvej voľbe NR SR robila všetko preto, aby generálny prokurátor nebol zvolený včas. Spomínam si, že tam bol návrh na skrátené konanie na voľbu, ktoré poslanci odmietli. Nehľadajte chybu u niekoho iného, ale v prvom rade u seba, páni poslanci v NR SR. To, že voľba generálneho prokurátora sa takto pretiahla, to nie je iba zásluhou prezidenta, ale v prvom rade vás," upozornil prezident.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies