Prezidentský palác očakáva v piatok tisícky návštevníkov

NETKY.SK • 13 Jún 2012, 09:20 • 2 min
Prezidentský palác očakáva v piatok tisícky návštevníkov

Prezidentský palác očakáva v piatok tisícky návštevníkov - Zaujímavosti Prezidentský palác očakáva v piatok 15. júna počas Dňa otvorených dverí príchod tisícok návštevníkov.

slovakia

left justify in out

img

Prezidentský palác očakáva v piatok 15. júna počas Dňa otvorených dverí príchod tisícok návštevníkov. Koľko ich nakoniec do sídla hlavy štátu nakoniec zavíta, závisí podľa hovorcu prezidenta Mareka Trubača aj od počasia. "Najviac sme mali niečo cez 9000 návštevníkov pred niekoľkými rokmi, ale neočakávame účasť pod 5000 ľudí," uviedol pre TASR.

Deň otvorených dverí ponúka množstvo atraktívnych podujatí. Či už ide o prehliadku priestorov, kam sa počas bežného chodu nedá dostať, ale aj o zábavno-kultúrne akcie na prednom a zadnom nádvorí, ako aj v záhrade.

Ľudia budú mať unikátnu príležitosť stretnúť prezidentský pár, ktorý sa počas autogramiády podpíše na podpisové karty. Okrem toho budú pristavené policajné vozidlá a limuzíny, na Hodžovom námestí historické vozidlá. Svoje umenie a zručnosť predvedú členovia Čestnej stráže a Vojenská hudba prezidenta SR.

Nezabudlo sa ani na športových fanúšikov. Tí môžu získať autogramy od hokejových vicemajstrov sveta Libora Hudáčka, Juraja Mikuša, Tomáša Kopeckého a reprezentačného trénera Vladimíra Vůjtka. Rovnakým lákadlom budú tenistka Henrieta Nagyová, futbalista Miroslav Stoch, majster sveta v pretláčaní rúk Ľubomír Jagnešák, kulturista Štefan Havlík a najúspešnejší slovenský motocyklový reprezentant z Dakaru Štefan Svitko.

V záhrade je pre verejnosť pripravený celodenný program. V rámci neho sa predstavia napríklad Berco Balogh a Karol Csino, trio LA GIOIA, Nela Pocisková, sokoliari z hradu Červený kameň či rôzne základné umelecké školy a detské folklórne súbory.

Ako priblížil Trubač, pre niektorých návštevníkov je najväčším zážitkom stretnutie s hlavou štátu a prvou dámou, pre iných to, že sa dostanú do útrob prezidentského paláca. Najmenší sú napríklad zvedaví na to, kde má prezident svoju toaletu, kde je jedáleň, za ktorým stolom sedí. "Možno tieto otázky dospelých nezaujímajú, ale deti majú na to úplne iný názor," konštatoval. Mnohí si dokonca myslia, že tam Ivan Gašparovič býva. Ide však o jeho reprezentatívne a pracovné sídlo, býva vo svojom dome v Limbachu.

Tohtoročný Deň otvorených dverí sa zhoduje presne s termínom inaugurácie najvyššieho ústavného činiteľa SR. Pri tejto príležitosti sa akcia organizuje. "Sme radi, že sme sa tentokrát do tohto dátumu trafili," dodal Trubač.

Za Rudolfa Schustera bývalo toto podujatie počas víkendu. Súčasný prezident zvolil pre otvorenie paláca verejnosti piatok. "Viac sa nám to osvedčilo. Základné a stredné školy, ktoré prichádzajú z celého Slovenska na koncoročné výlety do hlavného mesta, spoja návštevu pamätihodností s Dňom otvorených dverí. Pre nich je piatok výhodnejší," vysvetlil hovorca.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona