Prezidentský kandidát Trump vyvolal pobúrenie: Chce sledovať všetkých moslimov a zrušiť mešity v USA

NETKY.SK • 21 November 2015, 06:35 • 2 min
Prezidentský kandidát Trump vyvolal pobúrenie: Chce sledovať všetkých moslimov a zrušiť mešity v USA

WASHINGTON - Uchádzač o nomináciu amerických republikánov na post prezidenta Donald Trump vyvolal v uplynulých dňoch kritiku svojimi výrokmi o moslimoch žijúcich v USA, ktorých by podľa vlastných slov nechal sledovať prostredníctvom osobitne vytvorenej databázy.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak v súvislosti z bezpečnostnými obavami po minulotýždňových útokoch moslimských extrémistov v Paríži, informuje agentúra Reuters.

 

Otázku, či by mal v USA vzniknúť register moslimov, položil reportér stanice NBC News v rozhovore, ktorý Trump poskytol vo štvrtok večer po svojom vystúpení v rámci predvolebnej kampane v štáte Iowa. Republikánsky kandidát odpovedal, že takúto databázu "by určite zaviedol", rovnako ako aj zákonnú povinnosť pre moslimov zaregistrovať sa. Nepoprel pritom podobnosť so sledovaním Židov v ére nacistického Nemecka.


Trumpove výroky dôrazne odsúdila favoritka Demokratickej strany v súboji o prezidentské kreslo Hillary Clintonová, ale taktiež i jeho republikánski súperi Jeb Bush a John Kasich. Podľa Clintonovej ide o "šokujúcu rétoriku", zatiaľ čo Bush obvinil Trumpa z "manipulovania s úzkosťou a obavami ľudí".


Samotný Trump, ktorý ešte minulý týždeň vyzval na rušenie amerických mešít, najnovšiu kritiku odmietol s tým, že spomínanú databázu nenavrhol vytvoriť on, ale reportér, ktorý s ním robil rozhovor.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies