Prezidentský kandidát Fillon si údajne zarobil desaťtisíce eur za účasť na konferenciách v zahraničí

NETKY.SK • 17 Február 2017, 18:30 • 2 min
Prezidentský kandidát Fillon si údajne zarobil desaťtisíce eur za účasť na konferenciách v zahraničí

BRUSEL – Francúzsky prezidentský kandidát Francois Fillon zarobil desaťtisíce eur za vystupovanie na konferenciách v zahraničí. Spoluorganizovali ich Fillonovi blízki spolupracovníci, čo vzbudzuje podozrenie, že sa o odmenách za vystúpenia s nimi vopred dohodol, napísal dnes francúzsky denník Libération.

slovakia

left justify in out

Fillon sa podľa týchto informácií v rokoch 2013-2016 zúčastnil na najmenej 11 konferenciách v zahraničí. Za vystúpenia na siedmich z nich mal dostať 20.000-30.000 eur. Podľa odhadov denníka Libération si Fillon takto zarobil najmenej 140.000 eur poukázaných na účet jeho firmy 2F Conseil.

 

Francúzske médiá poukázali na to, že konferencie, na ktorých prezidentský kandidát vystupoval, spoluorganizovali Jérome Chartier a Arnaud Vaissié. Chartier je poslancom parlamentu a Fillonovým dlhoročným priateľom a hovorcom. Vaissié zas riadi sieť francúzskych obchodných a priemyselných komôr v zahraničí a je členom tímu pripravujúceho jeho prezidentskú kampaň.

 

Trojica novinárov z denníka Libération oslovila viacero účastníkov spomínaných konferencií, ktorí uviedli, že za účasť na podobných podujatiach v zahraničí nikdy nedostali honorár. Fillonove honoráre sú teda neobvyklé a denník to "označil za dobre fungujúci systém" odmeňovania založený na dohode medzi prezidentským kandidátom a jeho dvoma blízkymi spolupracovníkmi.

 

Honoráre za konferencie sú ďalšou ranou pre prezidentského kandidáta, ktorý je podozrivý z údajného fiktívneho zamestnávania svojej manželky a detí v pozícií poslaneckých asistentov. Uvedené zamestnávanie vyšetruje polícia na pokyn francúzskej prokuratúry zaoberajúcej sa finančnými záležitosťami.

 

Celá aféra nepriaznivo vplýva na Fillonovu predvolebnú kampaň a podľa najnovších prieskumov by sa niekdajší favorit v boji o Elyzejský palác už nedostal do druhého kola prezidentských volieb. Jeho hovorca vo štvrtok uviedol, že Fillon bude pokračovať v kampani aj napriek prebiehajúcemu vyšetrovaniu s tým, že si priznal chybu, ale nekonal v rozpore so zákonom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies