Prezidentskú kandidatúru ohlásil 15. republikán, guvernér Scott Walker

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 15:59 • 2 min
Prezidentskú kandidatúru ohlásil 15. republikán, guvernér Scott Walker

WASHINGTON - Guvernér amerického štátu Wisconsin Scott Walker sa dnes stal v poradí 15. oficiálnym záujemcom o republikánsku prezidentskú nomináciu pre voľby v roku 2016.

slovakia

left justify in out

"Kandidujem na prezidenta, pretože Američania si zaslúžia lídra, ktorý za nich bude bojovať a víťaziť," napísal 47-ročný politik na sieti Twitter. 
Svojim potenciálnym voličom sa prihovoril aj prostredníctvom videozáznamu. Vyjadril v ňom presvedčenie, že Spojené štáty potrebujú "veľké smelé myšlienky" od osobností pôsobiacich mimo Washingtonu. 


Walker sa teší popularite najmä v kruhoch konzervatívnych republikánov. Ich rešpekt si okrem iného získal tvrdým postupom voči odborárom, keď ako guvernér Wisconsinu presadil legislatívu, obmedzujúcu politickú moc a vyjednávacie práva odborov. 


V roku 2012 sa mu ako jedinému štátnemu guvernérovi v histórii USA podarilo prežiť pokus o odvolanie a zvíťaziť v opakovaných guvernérskych voľbách, ktoré iniciovali jeho odporcovia. 


Počas svojho úradovania vo Wisconsine, ktorý je považovaný za tradičnú baštu demokratov, Walker od roku 2011 výrazne znížil dane a zoškrtal štátne výdavky, uľahčil nosenie zbraní a skomplikoval prístup k interrupčným zákrokom. 


Walker sa snaží vystupovať ako "nová tvár" Republikánskej strany, ktorá môže ponúknuť alternatívu voči tradičným politikom, ako je napríklad člen Bushovskej "dynastie" Jeb Bush, favorit mnohých prieskumov medzi republikánskymi voličmi. Kritici naopak vyčítajú Walkerovi neskúsenosť v oblasti medzinárodnej politiky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies