Prezidentskí kandidáti z KDH potvrdzujú dôležitú úlohu hnutia

NETKY.SK • 6 Október 2013, 10:34 • 2 min
Prezidentskí kandidáti z KDH potvrdzujú dôležitú úlohu hnutia

BRATISLAVA - KDH podľa Figeľa vždy malo pred sebou víziu, ktorú zároveň ponúkalo národu a krajine.

slovakia

left justify in out

Ak sa dnes na Slovensku verejne a vážne diskutuje o prezidentských kandidátoch a je medzi nimi meno Pavla Hrušovského i Jána Čarnogurského, je to podľa predsedu KDH Jána Figeľa potvrdenie faktu, že kresťanskí demokrati zohrávali a zohrávajú dôležitú úlohu na slovenskej i európskej politickej scéne. Ako povedal pre agentúru SITA, za životaschopnú sa strana považuje vtedy, keď politicky prežije svojho zakladateľa, tzn. keď relevantne pokračuje, aj keď zakladateľ ju už nevedie. „To je dobré pre krajinu a demokraciu, keď strany nie sú v rukách jednotlivcov, ale ich členov,“ uviedol. Podľa neho KDH je autentickým ponovembrovým politickým hnutím, ktorého je tretím predsedom, pričom je v dobrom vzťahu nielen s druhým, ale aj s prvým predsedom. „Takýto obraz a vývoj sotva môžu ponúknuť iné parlamentné strany na Slovensku,“ konštatoval Figeľ.

KDH podľa Figeľa vždy malo pred sebou víziu, ktorú zároveň ponúkalo národu a krajine. „Nie sme snílkami, ale mať predstavu, túžiť po inšpirujúcom a povzbudivom obraze, je v živote potrebné,“ uviedol. Vízia KDH pre ľudí má tri nadväzujúce súčasti: slobodné, európske a prosperujúce Slovensko. Tá prvotná túžba bola mať slobodné a demokratické Slovensko. „Zápas o slobodu, demokraciu, vládu  práva, spravodlivosť, bol zásadným a základným východiskom pre akékoľvek ďalšie kroky. Lebo totalita neumožňuje dôstojnosť života a perspektívny rozvoj. Bola prvou prekážkou, ktorú bolo treba prekonať; a kresťanskí demokrati pri tom boli veľmi aktívni,“ zdôraznil s tým, že KDH vyrastalo z koreňov kresťanského disentu a  podzemnej cirkvi, zo zápasu o občiansku a náboženskú slobodu. „Treba na to pamätať aj dnes a pomáhať tým vo svete, ktorým je odopieraná sloboda a základné práva, ba sú pre ne prenasledovaní,"  povedal. Ďalšou dôležitou oblasťou, priam rozhodujúcou pre budúcnosť Slovenska, je podľa Figeľa spravodlivosť a boj s korupciou. „Tu nás čaká veľa práce, lebo dnes na Slovensku korupcie pribúda  a spravodlivosti ubúda,“ uviedol. Smer podľa neho bezdôvodne a arogantne odmietol v NR SR v septembri dva systémové nástroje pre potieranie korupcie z dielne KDH - zákon o ochrane ohlasovateľov korupcie a zákon o lobingu. Vyspelé ekonomiky podľa Figeľa takéto nástroje účinne využívajú pre zdravý rast. Podľa predsedu KDH potrebujeme oddeliť personálne prepojené vedenia Súdnej rady a Najvyššieho súdu. „To je v skutočnosti deharabinizácia súdnictva. Moc exekutívna a legislatívna potrebujú silnú oporu a spoluprácu justície, ktorá nemôže byť nedôveryhodným aktérom alebo pozorovateľom vývoja. Sme kritickí voči stavu, kedy predvídateľnosť rozhodnutí súdov, vymožiteľnosť práva a účinná spravodlivosť sú skôr teóriou než praxou,“ zdôraznil. 

Dôležitým a viditeľným cieľom a nástrojom politiky KDH zostáva podľa predsedu hnutia silné medzinárodné postavenie a spolupráca Slovenska v Európe a vo svete. Je to v záujme našej obrannej a energetickej bezpečnosti, ľudských práv, ale aj menovej stability, ekonomickej a obchodnej spolupráce a rozvojovej pomoci vo svete, uzavrel Figeľ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies