Prezidentskí kandidáti v Stredoafrickej republike žiadajú zastaviť sčítavanie hlasov

NETKY.SK • 5 Január 2016, 07:08 • 2 min
Prezidentskí kandidáti v Stredoafrickej republike žiadajú zastaviť sčítavanie hlasov

BANGUI - Dve tretiny z 30 kandidátov v prezidentských voľbách v Stredoafrickej republike (SAR) vyzvali dnes miestne úrady, aby pre podozrenie z údajného volebného podvodu prerušili sčítavanie odovzdaných hlasov. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Skupina 20 prezidentských kandidátov svoju žiadosť vyslovila na tlačovej konferencii po sčítaní približne 40 percent všetkých odovzdaných hlasov. Kandidáti tvrdia, že volebný proces bol podvodne zmarený a voliči jeho výsledky spochybnia. Volieb v SAR, ktoré sa konali 30. decembra, sa mohli zúčastniť približne dva milióny oprávnených voličov.

 

O prezidentský úrad sa v SAR uchádzalo 30 kandidátov. Napriek chýbajúcim prieskumom verejnej mienky sa za favoritov považujú bývalí premiéri krajiny Anicet-Georges Dologuélé či Martin Ziguélé, ako aj moslimský líder a bývalý minister Karim Meckasousa. O túto pozíciu sa v súlade s ústavou nemohla uchádzať momentálna dočasná prezidentka SAR Catherine Sambová-Panzová.

 

Stredoafrickú republiku ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, ako tam v marci 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvety najmä zo strany kresťanských milícií nazývaných Anti-balaka.

 

V dôsledku nábožensky motivovaného násilia zahynuli v krajine tisícky ľudí a svoje domovy musela opustiť približne štvrtina z celkového množstva 4,7 milióna obyvateľov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies