Prezidentskí kandidáti majú posledné dni na to, aby presvedčili voličov

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 11:04 • 2 min
Prezidentskí kandidáti majú posledné dni na to, aby presvedčili voličov

BRATISLAVA - Štrnástka kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky má pred sebou posledné dni na svoju prezentáciu. Podľa zákona o spôsobe voľby prezidenta, sa 48 hodín pred začiatkom hlasovania začne informačné moratórium. Moratórium platí aj počas hlasovania.

slovakia

left justify in out

Presne trvá od štvrtka 13. marca od 7:00 do soboty 15. marca do 22:00. Znamená zákaz zverejňovať v rozhlase, televízii a v hromadných informačných prostriedkoch informácie o kandidátoch v ich prospech alebo v neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Nálady voličov či preferencie jednotlivých kandidátov na hlavu štátu - teda výsledky prieskumov verejnej mienky, možno zverejňovať najneskôr tri dni pred dňom konania voľby, teda posledné prieskumy sa dajú publikovať v stredu 12. marca.

Príprava na v poradí štvrté voľby prezidenta občanmi je bez problémov a Ústredná volebná komisia (ÚVK) nemá žiadne podania. Pokiaľ jej žiadne závažné podania do piatka neprídu, stretne sa ÚVK až vo volebný deň, v sobotu 15. marca, pre agentúru SITA to uviedla zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová. Technickú pripravenosť na sčítanie hlasov vo voľbách v utorok 11. marca preverí v tretej, tento raz celoplošnej skúške Štatistický úrad SR. Na spracovanie výsledkov prezidentských volieb použijú štatistici Integrovaný volebný informačný systém, ktorý prvý raz úspešne využili počas minuloročných volieb do orgánov samosprávnych krajov. Systém poskytuje elektronické služby na prípravu všetkých typov volieb, referend a hlasovaní, zber a spracovanie výsledkov ako aj prezentáciu priebežných a definitívnych výsledkov.

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 15. marca. Ak v ňom ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo sa uskutoční o dva týždne, v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov v prvom kole. Hlasovať o tom, kto zasadne na päť rokov do kresla hlavy štátu, sa bude od 7:00 do 22:00. V prípade, že si to vyžadujú miestne podmienky, môže starosta obce určiť skorší začiatok hlasovania. Volebné miestnosti však musia byť otvorené do 22:00. Voliť prezidenta môžu všetci občania Slovenskej republiky, ktorí budú mať v deň voľby najmenej 18 rokov a zdržiavajú sa v deň volieb na území Slovenskej republiky. Nemusia mať pritom trvalé bydlisko na Slovensku. V takomto prípade musia svoju totožnosť vo voľbách preukázať pasom, na základe čoho ich dopíšu do zoznamu oprávnených voličov. Na hlasovanie mimo domova sa dá ešte posledné dni vybaviť voličský preukaz.

O post hlavy štátu sa pôvodne uchádzalo rekordných 15 kandidátov. Kandidatúru podali: Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Robert Fico, Viliam Fischer, Pavol Hrušovský, Ján Jurišta, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Stanislav Martinčko, Milan Melník, Helena Mezenská, Peter Osuský, Radoslav Procházka a Jozef Šimko. Zo zoznamu pôvodne zaregistrovaných uchádzačov o prezidentský post vypadol Peter Osuský, ktorý sa vzdal kandidatúry 29. januára.

Historicky prvá priama voľba prezidenta sa konala v máji 1999 a občania si v nej zvolili Rudolfa Schustera. V druhej v apríli 2004 a tretej v apríli 2009 vyhral Ivan Gašparovič. Jeho funkčné obdobie sa končí 15. júna 2014, keď inaugurujú nového prezidenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona