Prezidentskí kandidáti by sa zaoberali zrušením Mečiarových amnestií

NETKY.SK • 7 Júl 2013, 11:28 • 2 min
Prezidentskí kandidáti by sa zaoberali zrušením Mečiarových amnestií

Bratislava: Osuský a Hrušovský považujú Mečiarove amnestie za hanebné.

slovakia

left justify in out

Kandidáti Andrej Kiska, Peter Osuský (SaS), Pavol Hrušovský (KDH), Radoslav Procházka by sa v prípade zvolenia za prezidenta SR zaoberali zrušením Mečiarových amnestií. Ján Čarnogurský by už vlastnú iniciatívu v tejto veci nevyvíjal. Pripomína, že už podnikol viaceré kroky, no doteraz amnestie zrušené nie sú. Ak by sa o to však pokúsil niekto iný, nebol by proti.

"Mečiarove amnestie odsudzujem. Ich zrušenie by bol veľmi dôležitý signál od politikov pre slušných ľudí, ktorí stále stoja o spravodlivosť,"uviedol pre TASR Kiska. Pripomenul, že kompetencie prezidenta na ich zrušenie nestačia, avšak aj jasný názor hlavy štátu k tejto téme je nevyhnutný.

Procházka upozornil, že Mečiarove amnestie sa dajú zrušiť výlučne ústavným zákonom. "Tým, že Ústavný súd už k Mečiarovým amnestiám podal záväzný výklad, nedajú sa zrušiť inak ako ústavným zákonom čiže iba v parlamente. Ja som za takýto zákon minulý rok hlasoval a ako prezident republiky by som ho určite podpísal," vyhlásil pre TASR.

Osuský a Hrušovský považujú Mečiarove amnestie za hanebné. Osuský by sa o ich zrušení poradil s odborníkmi a na základe toho by ďalej konal. Hrušovský pripomenul, že KDH dlhodobo odmieta Mečiarove amnestie a nie raz sa pokúšalo o ich zrušenie v parlamente. Svoj názor na tieto amnestie Hrušovský nezmenil a neurobil by to ani v prípade zvolenia za prezidenta.

Vladimír Mečiar udelil amnestie v prípade zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Čarnogurský pripomenul, že ako minister spravodlivosti nechal vypracovať odborný posudok o tom, že amnestie je možné zrušiť, že podobné amnestie boli zrušené v iných štátoch a nevyvolávalo to žiadne pochybnosti o právnej platnosti zrušenia.

"Na základe toho sme dali aj návrh na zrušenie do parlamentu, ale parlament ich nezrušil. Takže ja by som už s iniciatívou v tejto veci nevychádzal, pretože to nepovažujem za vhodné. Ale pokiaľ by niekto iný vyšiel s iniciatívou, ja by som ju podporil," povedal pre TASR Čarnogurský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies