Prezidentské voľby v Sýrii: Účasť bola 47,5 percenta, Asad ich vyhrá

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 08:58 • 2 min
Prezidentské voľby v Sýrii: Účasť bola 47,5 percenta, Asad ich vyhrá

DAMASK - Účasť v sýrskych prezidentských voľbách dosiahla 47,5 percenta, oznámila v utorok sýrska ústredná volebná komisia. Voľby boli pre pozoruhodne veľký záujem voličov predĺžené o päť hodín a trvali do polnoci miestneho času. Začalo sa už zrátavanie hlasov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informácie priniesli tlačové agentúra AP, DPA a Reuters, ktoré sa odvolali na sýrske štátne médiá. Podľa očakávania vo voľbách hladko zvíťazí prezident Bašár Asad a bude vládnuť už tretie sedemročné funkčné obdobie. Opozičné zoskupenia a medzinárodné spoločenstvo však prezidentské voľby skritizovali ako frašku. Hlasovanie sa totiž konalo uprostred krvavej vojny, pričom volebné miestnosti sa nachádzali iba v oblastiach kontrolovaných vládou. Veľké časti Sýrie sú pre štátnych predstaviteľov a úradníkov neprístupné vzhľadom na prebiehajúcu občiansku vojnu, ktorá si už vyžiadala vyše 162.000 ľudských životov.

 

V oblastiach pod kontrolou povstalcov, čo je väčšina severnej a východnej Sýrie, sa voľby nekonali. Navyše, viac ako 40 percent z 22,4 milióna sýrskych obyvateľov muselo ujsť z domovov, z nich 2,8 milióna ušlo do susedných krajín.

 

Išlo o prvé voľby za uplynulých 50 rokov, keď sa o funkciu prezidenta Sýrie mohlo uchádzať viacero kandidátov. Ústava z roku 2012 tiež vypustila ustanovenie, podľa ktorého musel byť prezident členom vládnucej strany Baas. Asad mal vo voľbách dvoch pomerne neznámych vyzývateľov: Hasana Abdalláha Núrího a nezávislého poslanca parlamentu Máhira Hadždžara, ktorý má blízko ku komunistom. 

 

Pripravených bolo 9601 volebných miestností. Právo voliť má 15,8 milióna Sýrčanov, ktorí môžu hlasovať kdekoľvek, pretože v týchto voľbách je celá Sýria jediným volebným obvodom. Voľby boli "hanbou", vyhlásila hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harfová. Asada označila slovami "brutálny diktátor", ktorý "dnes už nemá tú dôveryhodnosť, čo včera". Sýrsky režim "zámerne odopieral miliónom Sýrčanov právo voliť a pokračuje v masakrovaní práve tých voličov, o ktorých tvrdí, že ich zastupuje a chráni", dodala hovorkyňa americkej diplomacie.

 

Harfová ďalej povedala, že voľby boli "divadlom" a pokračovaním "40-ročného útlaku za vlády rodiny Asadovcov, ktorá brutálne potláča politický odpor a nenapĺňa túžby Sýrčanov po mieri a prosperite".

 

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen takisto kritizoval prezidentské voľby v Sýrii a označil ich za "frašku". "Nespĺňajú medzinárodné normy pre slobodné, spravodlivé a transparentné voľby," povedal Rasmussen v Bruseli a dodal, že žiadny spojenec ich výsledok neuzná.

 

Asad odovzdal hlas v utorok dopoludnia v prvotriednej damaskej štvrti al-Málikí, kde býva. Jeho priaznivci skandovali "Boh žehnaj Bašárovi!" Asad prišiel s manželkou Asmou, za prísnych bezpečnostných opatrení.

 

Asadov protikandidát Núrí vyhlásil: "Sýria bude po týchto voľbách novou a demokratickou, pluralitnou krajinou." Ďalší Asadov protikandidát Hadždžar vyzdvihol "bezprecedentne vysokú účasť" voličov. V centre Damasku bola počas utorkových prezidentských volieb hustá premávka, autá jazdiace po uliciach mali na sklách fotografie Asada.

 

Mnoho Sýrčanov, ktorí volili Asada, tak urobili v presvedčení, že alternatívou k súčasnému režimu je vláda islamistických radikálov. A s týmto názorom súhlasí čoraz viac západných lídrov. Aj Ryan Crocker, bývalý americký veľvyslanec v Sýrii, nedávno uviedol: "Nech je tento režim akokoľvek zlý, existuje aj niečo horšie - a to sú extrémistické živly v opozícii." 

 

Aj ďalší bývalý veľvyslanec administratívy Baracka Obamu v Damasku, Robert Ford, tvrdo kritizoval politiku Bieleho domu ohľadne Sýrie. V utorok vyhlásil, že Washington mal už skôr urobiť viac a vyzbrojiť umiernené povstalecké odnože. Výsledkom americkej váhavosti je teraz podľa Forda to, že narastá hrozba extrémizmu voči Spojeným štátom.

 

Na Damask dopadlo v utorok počas volieb niekoľko mínometných striel, ale nikoho nezabili. Hlasovanie bolo narušené vo volebnej miestnosti v obci Džadída Jábús, keď sa oblasť dostala pod paľbu ostreľovačov z blízkej hory. Paľba síce spôsobila paniku, ale nikoho neusmrtila.

 

Pri ostreľovaní v severosýrskom meste Aleppo zahynulo najmenej 11 ľudí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies