Prezidentské voľby v Sýrii ohrozia možnosť politického riešenia konfliktu

NETKY.SK • 22 Apríl 2014, 08:50 • 2 min
Prezidentské voľby v Sýrii ohrozia možnosť politického riešenia konfliktu

NEW YORK - Generálny tajomník Pan Ki-mun dnes vyhlásil, že prezidentské voľby v Sýrii, ktorých konanie na 3. júna vypísal sýrsky parlament, môžu viesť k zmareniu úsilia medzinárodného spoločenstva dosiahnuť politické riešenie tri roky trvajúceho občianskeho konfliktu v krajine.

slovakia

left justify in out

Pan Ki-mun a hlavný vyjednávač OSN pre Sýriu Lachdar Brahímí v spoločnom vyhlásení uviedli, že "konanie volieb za súčasných okolností počas prebiehajúceho konfliktu a rozsiahleho vysídlenia osôb poškodia politický proces a ohrozia perspektívu politického riešenia".
      

"Takéto voľby nie sú v súlade s literou ani duchom ženevského dohovoru," konštatoval hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric odvolávajúc sa na dohodu z júna 2012 počas mierových rozhovorov v Ženeve o politickom riešení krízy v Sýrii.
      

Očakáva sa, že jediným kandidátom v prezidentských voľbách bude terajší prezident Bašár Asad, hoci predseda parlamentu Džihád Lahám oznámil, že nominácie na prezidentských kandidátov budú otvorené od utorka 1. mája. Hlasovať vo voľbách budú môcť aj Sýrčania žijúci v cudzine zahraničí.
      

Parlament v marci schválil nový volebný zákon, umožňujúci výber novej hlavy štátu spomedzi viacerých kandidátov. Nový volebný zákon však vylučuje kandidatúru viacerých prominentov opozície, pretože od kandidátov vyžaduje, aby najmenej 10 rokov pred voľbami žili v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies