Prezidentské voľby v Kolumbii vyhral konzervatívec Iván Duque: Stane sa najmladšou hlavou štátu za viac ako storočie

NETKY.SK • 18 Jún 2018, 06:57 • 2 min
Prezidentské voľby v Kolumbii vyhral konzervatívec Iván Duque: Stane sa najmladšou hlavou štátu za viac ako storočie

BOGOTA - Nedeľné druhé kolo prezidentských volieb v Kolumbii vyhral konzervatívec Iván Duque, ktorý získal takmer 54 percent hlasov.

slovakia

left justify in out

Svojho súpera, ľavičiara Gustava Petra pritom predstihol o 12 percentuálnych bodov.

Štyridsaťjedenročný Duque, ktorý sa v auguste po nastúpení do úradu stane najmladším kolumbijským prezidentom za viac ako storočie, okrem iného prisľúbil zmeny v mierovej dohode podpísanej s ľavicovými rebelmi. Zaviazal sa však "neroztrhať ju na kúsky", ako vyzývali niektorí jeho spojenci. "Mier, o ktorom sme všetci snívali, si žiada korektúry," vyjadril sa pred stovkami jasajúcich podporovateľov s tým, že skutočným centrom záujmu v procese musia byť obete tak, aby bola "spravodlivosť, reparácie a už nikdy sa to nezopakovalo".

Vo svojej víťaznej reči tiež povedal, že sa bude snažiť prekonať rozkol spôsobený mierovým procesom a bude prezidentom všetkých Kolumbijčanov. Podľa vlastných slov si tiež želá, aby bežní členovia Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) uspeli vo svojom procese prechodu do bežného civilného života a stali sa súčasťou rastúcej kolumbijskej ekonomiky. "Toto je príležitosť, na ktorú sme čakali - môžeme obrátiť list za politikou polarizácie, urážok a jedu," uviedol.

Prezidentské voľby boli prvými od podpísania mierovej dohody s povstaleckými Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC) v roku 2016. Dohodu pôvodne Kolumbijčania zamietli v referende, pričom mnohí vyjadrili znepokojenie nad miernejšími trestami pre povstaleckých lídrov a garanciou kresiel v Kongrese pre bývalých povstalcov. Poslanci neskôr dohodu opravili a ratifikovali, čo mnohí obyvatelia Kolumbie považujú za ranu pod pás.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona