Prezidentské voľby v Čile vyhral bývalý líder študentských protestov

NETKY.SK • 20 December 2021, 06:57 • 2 min
Prezidentské voľby v Čile vyhral bývalý líder študentských protestov

SANTIAGO - Ľavicový politik Gabriel Boric zvíťazil v nedeľu v druhom kole prezidentských volieb. Jeho súper, pravicový poslanec José Antonio Kast, už priznal porážku a víťazovi gratuloval.

slovakia

left justify in out

Po spočítaní hlasov z viac ako 90 percent volebných miestností viedol Boric s 56 percentami pred Kastom, ktorého volilo 44 percent zúčastnených voličov. Tridsaťpäťročný Boric bude pri prevzatí úradu v marci budúceho roka najmladším prezidentom Čile v nedávnych dejinách krajiny. V roku 2014 patril k viacerým aktivistom, ktorých zvolili do Kongresu po tom, ako viedli demonštrácie za vyššiu kvalitu vzdelávania.

 

img

 

Boric počas predvolebnej kampane sľuboval, že pochová neoliberálny ekonomický model zavedený za diktatúry generála Augusta Pinocheta (1973–90) a zvýši dane pre superbohatých, aby rozšíril sociálne služby, bojoval proti nerovnosti a podporil ochranu životného prostredia. "Budem prezidentom všetkých Čiľanov," povedal Boric v krátkom vystúpení s dosluhujúcim prezidentom Sebastiánom Piňerom, ktorý mu prostredníctvom videohovoru zablahoželal k víťazstvu. Stúpenci Borica sa medzitým schádzali v centre metropoly Santiago na oslavách.

 

Prečítajte si tiež: Generálny tajomník NATO je proti novej konferencii s Ruskom

 

Prezidentské voľby nasledovali po agresívnej kampani, ktorá odhalila hlboké sociálne napätie v juhoamerickej krajine. V Čile pripravujú novú ústavu po rozsiahlych protestoch z roku 2019. Nahradí základný zákon z Pinochetovej éry. Ústavodarné zhromaždenie by svoju prácu malo ukončiť niekedy v budúcom roku.

 

img

 

Kast (55), ktorý v kampani zdôrazňoval konzervatívne rodinné hodnoty a varoval pred hrozbou kriminality zo strany imigrantov, skončil minulý mesiac prvý s miernym náskokom pred Boricom, nezískal však potrebnú väčšinu na víťazstvo v prvom kole. Obaja kandidáti z opačných okrajov politického spektra následne zmierňovali rétoriku v snahe osloviť umiernenejších voličov.

 

Kast popieral tvrdenia, že patrí ku krajnej pravici a Boric, ktorého podporuje koalícia ľavicových strán zahŕňajúca komunistov, do svojho tímu povolal centristickejších poradcov a prisľúbil, že prípadné zmeny budú postupné a rozpočtovo zodpovedné.

 

Možno vás zaujme: Brazílsky prezident má na krku obvinenia z vraždy a genocídy

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona