Prezidentské voľby v Čiernej hore podľa predbežných výsledkov vyhral Milo Djukanovič

NETKY.SK • 16 Apríl 2018, 06:46 • 2 min
Prezidentské voľby v Čiernej hore podľa predbežných výsledkov vyhral Milo Djukanovič

PODGORICA - Víťazom prezidentských volieb v Čiernej Hore sa stal favorizovaný dlhoročný líder krajiny Milo Djukanovič.

slovakia

left justify in out

Z predbežných výsledkov hlasovania vyplýva, že jasne zvíťazil už v prvom kole nedeľňajších volieb.

 

"Milo Djukanovič je novým prezidentom Čiernej Hory," povedal Milos Nikolič z vládnucej DPS s tým, že ide o "veľké a historické víťazstvo".

 

Nezávislé Centrum pre monitoring uviedlo, že po spočítaní 90 percent hlasov Djukanovič získal okolo 53 percent hlasov, a porazil tak svojho hlavného súpera Mladena Bojaniča. Ten získal 33 percent.

 

Djukanovič v reakcii na predbežné výsledky uviedol, že jeho víťazstvo pre Čiernu Horu znamená to, že krajina zostane na ceste smerujúcej k vstupu do Európskej únie. Dodal, že ide o "ďalšie dôležité víťazstvo pre európsku budúcnosť (Čiernej Hory)".

 

Jeho opozičný protivník Mladen Bojanič povedal, že Djukanovičovi k víťazstvu nezablahoželá. Podľa jeho slov je totiž Djukanovičove víťazstvo v nedeľných prezidentských voľbách výsledkom vydierania a nátlaku. Bojanič ale zdôraznil, že na svoj výsledok je hrdý a vo svojom boji proti vládnucej strane a jej lídrovi Milovi Djukanovičovi bude pokračovať.

 

Djukanovič (56) už zastával funkciu čiernohorského prezidenta, a to v rokoch 1998 až 2002. Šesťkrát bol premiérom, odkedy sa v roku 1991 prvý raz ujal tejto funkcie. Trikrát sa stiahol z politiky, keďže sa chcel venovať súkromnému podnikaniu. Stále však bol v pozícii "silného muža" krajiny ako šéf Demokratickej strany socialistov, ktorá vládne nepretržite 27 rokov.

 

Djukanovič uviedol, že svojím návratom chce stabilizovať prozápadné smerovanie Čiernej Hory v čase regionálnej a svetovej nestability.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona