Prezidentské voľby v Afganistane vyhral Ašraf Ghaní, vyplýva z prvých výsledkov

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 16:51 • 2 min
Prezidentské voľby v Afganistane vyhral Ašraf Ghaní, vyplýva z prvých výsledkov

KÁBUL - Víťazom druhého kola prezidentských volieb v Afganistane sa stal exminister financií Ašraf Ghaní.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z predbežných oficiálnych výsledkov, ktoré dnes zverejnila afganská Nezávislá volebná komisia. 
     

Podľa údajov komisie vo voľbách zo 14. júna hlasovalo za Ghaního 56.44 percent voličov. Výrazne za ním zaostal jeho súper, bývalý minister zahraničných vecí Abdulláh Abdulláh, ktorý získal 43,56 percent odovzdaných hlasov. 
     

Vyhlásenie výsledkov, ktoré bolo pôvodne naplánované na 2. júla, odložili z dôvodu dôkladného auditu volebných miestností, kde podľa tvrdení kandidátov došlo k podvodom. Prezidentské voľby sa 14. júna celkovo konali v 23.000 volebných miestnostiach, pričom 1930 z nich sa musí dodatočne prekontrolovať.
     

Zástupcovia oboch prezidentských kandidátov pred zverejnením výsledkov viedli rozhovory o prelomení patovej situácie. Odmietnutie výsledkov jedným z táborov pre údajné podvody by podľa pozorovateľov mohlo krajinu uvrhnúť do nebezpečnej politickej krízy.
     

Víťaz volieb by mal nahradiť dosluhujúceho prezidenta Hámida Karzaja, ktorý stojí na čele krajiny od roku 2004 a podľa ústavy už nemohol opäť kandidovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies