Prezidentské voľby sa skončili, účasť bola vysoká

NETKY.SK • 5 Apríl 2014, 16:47 • 2 min
Prezidentské voľby sa skončili, účasť bola vysoká

KÁBUL - V Afganistane sa po takmer desiatich hodinách skončili prezidentské voľby, z ktorých má vzísť nástupca dlhoročného lídra Hámida Karzaja. Čiastkové výsledky majú byť zverejnené už v nedeľu.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP hlasovanie sprevádzal veľký záujem afganských voličov; vysokú účasť zaznamenali aj v niektorých z najnebezpečnejších oblastí krajiny. 
      

Volebné miestnosti sa zatvorili po zhruba desiatich hodinách o 17.00 h miestneho času (14.30 SELČ). Podľa vyjadrenia hovorcu ústrednej volebnej komisie pristúpila k urnám väčšina voličov. 
      

"Účasť bola naozaj dobrá. Na voľbách sa zúčastnila väčšina voličov. Boli to úspešné voľby," vyhlásil hovorca komisie. 
      

Na niektorých miestach čakali voliči v radoch ešte aj v čase uzavretia volebných miestností. Príslušné komisie im v týchto prípadoch umožnili odovzdať hlasy aj po oficiálnom ukončení hlasovania. 
      

Počas hlasovania zaznamenali aj viacero prípadov násilností menšieho rozsahu, predovšetkým vo východných oblastiach krajiny. V súvislosti s raketovými útokmi a prestrelkami zostalo po celej krajine uzavretých 211 z vyše 6200 volebných miestností.
      

Bezpečnosť volieb zaisťovali státisíce príslušníkov afganskej armády a polície. Mimoriadne prísne boli hlavne kontroly vozidiel v okolí volebných miestností. 
      

Afganské ministerstvo telekomunikácií počas trvania volieb zakázalo posielanie esemesiek z mobilných telefónov; opatrenie malo zabrániť prípadných snahám kandidátov, ktorí by sa takýmto spôsobom mohli snažiť na poslednú chvíľu osloviť voličov.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies