Prezidentské voľby na Slovensku si všímali aj zahraničné médiá

NETKY.SK • 30 Marec 2014, 11:30 • 2 min
Prezidentské voľby na Slovensku si všímali aj zahraničné médiá

BRATISLAVA - Prezidentom Slovenskej republiky sa 15. júna stane občiansky kandidát Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Prezidentské voľby na Slovensku zaujali aj niektoré zahraničné médiá. Britská spravodajská stanica BBC na svojom portály uvádza, že Andrej Kiska dokázal vysoko zvíťaziť nad Robertom Ficom napriek tomu, že nemá žiadne politické skúsenosti. Podľa jej údajov však hrozba dominancie sociálnej demokracie očividne dokázala zmobilizovať Ficových odporcov. Kiska podľa BBC ťažil z imidžu novoprišelca "nepoškvrneného podozreniami z korupcie, ktoré rozvrátili slovenskú pravicu". Stanica tiež poukazuje na pozitívum nekomunistickej minulosti víťazného kandidáta, pričom hlasovanie jej korešpondenti označili za referendum o premiérovej dôvernosti.

 

Rakúska televízia ORF konštatuje, že napriek tomu, že bol Fico v prvom kole jasným favoritom, sa v druhom kole presadiť nedokázal. Za oveľa väčšie prekvapenie ako prehru však označuje veľký rozdiel medzi oboma rivalmi - vyše 400 000 hlasov. Zmieňuje tiež dravú premiérovu kampaň, ako aj to, že Kiska ostal dokonca aj pre expertov až do poslednej chvíle ťažko politicky odhadnuteľný.

 

Český spravodajský portál iDNES.cz rovnako píše, že Ficovi nepomohla ani tvrdá osobná kampaň proti Kiskovi, ani podpora všetkých troch bývalých prezidentov či časti katolíckeho duchovenstva. Výraznú prehru Fica, ktorý bol posledných desať rokov najsilnejším politikom na Slovenska, pritom označil za "veľmi tvrdú ranu" pre premiéra. Kiska podľa iDNES.cz vyhral práve z dôvodu "naštvanosti Slovákov na tradičných politikov".

 

Prezidentom Slovenskej republiky sa 15. júna stane občiansky kandidát Andrej Kiska. V sobotňajšom druhom kole prezidentských volieb podľa oficiálnych výsledkov, ktoré na nedeľnej tlačovej besede zverejnila Ústredná volebná komisia, získal občiansky kandidát Andrej Kiska 1 307 065 hlasov oprávnených voličov, čo predstavuje 59,38 percenta odovzdaných hlasov. Súčasný premiér Robert Fico (Smer-SD) dostal hlasy 893 841 oprávnených voličov, čo je 40,61 percenta. Volebná účasť dosiahla 50,48 percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona