Prezidentské voľby na Haiti sa budú opakovať

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 08:36 • 2 min
Prezidentské voľby na Haiti sa budú opakovať

PORT-AU-PRINCE - Dočasná volebná rada v pondelok na odporúčanie nezávislej overovacej komisie anulovala sporné prezidentské voľby na Haiti a 9. október určila ako termín ich opakovaného prvého kola. Ak v ňom žiadny z kandidátov nezíska potrebný počet hlasov, uskutoční sa 8. januára druhé okolo, informovali agentúry DPA a AP.

slovakia

left justify in out

Uvedené rozhodnutie je pokusom napraviť nezrovnalosti v prvom kole volieb z októbra 2015, ktoré túto chudobnú karibskú krajinu uvrhli do politickej krízy. Okrem iného sa vyskytlo veľké množstvo "zombie hlasov" od nesprávne registrovaných voličov.

 

Haiti je od 8. februára bez riadne zvoleného prezidenta. Úradujúcej hlave štátu Michelovi Martellymu sa totiž skončil mandát bez toho, aby bol zvolený jeho nástupca. Opozícia odmieta uznať víťazstvo vládneho kandidáta Jovenela Moiseho. Dočasnou hlavou štátu je tak stále predseda Senátu Jocelerme Privert.

 

Od vlaňajšieho decembra bolo rozhodujúce druhé kolo volieb medzi Moiseom a opozičným kandidátom Judom Célestinom dvakrát odložené kvôli násilným protestom a obvineniam opozície zo zmanipulovania hlasovania. Naposledy sa malo konať 24. apríla a nový prezident sa mal ujať funkcie 14. mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona