Reakcie politikov na výsledky prezidentských volieb

NETKY.SK • 31 Marec 2014, 08:46 • 2 min
Reakcie politikov na výsledky prezidentských volieb

BRATISLAVA - Politický nováčik Andrej Kiska bol zvolený do prevažne reprezentatívneho úradu slovenského prezidenta a zasadil tak nepríjemnú porážku svojmu súperovi, premiérovi Robertovi Ficovi. Napísala to dnes svetová tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

08:46 - Exprezident Schuster neodkázal Kiskovi nič!

Už o pár týždňov vystrieda v Prezidentskom paláci Ivana Gašparoviča novozvolený prezident Andrej Kiska. Nie všetkým exprezidentom sa Kiska pozdáva, poznamenáva denník PLUS JEDEN DEŇ. "Môžem mu len odkázať, že mu blahoželám k tomu, že vyhral. Inak by som mu nič neodkázal, pretože on musí vedieť, čo bude robiť. Želám mu, aby sa mu darilo", uviedol pre denník exprezident Rudolf Schuster. Bývalá hlava štátu Michal Kováč mu želá, "aby sa mu darilo obnoviť dôveru ľudí v demokraciu". Doterajší prezident Ivan Gašparovič okrem iného odkázal, že "Slovensko v súčasnosti potrebuje stabilnú politickú klímu a zachovanie sociálneho zmieru. Dúfam, že nová hlava štátu bude svoju funkciu vykonávať s pocitom zodpovednosti za pokojnú budúcnosť Slovenskej republiky a jej občanov a že prispeje k zachovaniu kontinuity v zahraničnej politike štátu", dodal Gašparovič.

 

07:03 - Kaník: Tlačiť Fica do demisie je veľmi nerozumné

Tlačiť Roberta Fica k demisii je podľa poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka veľmi nerozumný krok. Ako povedal Kaník dnes pre agentúru SITA, podanie demisie vyhovuje najviac Ficovi samotnému. „Demisia automaticky neznamená nové voľby, ale rekonštrukciu vlády,“ povedal s tým, že Fico sa určite nevzdá pohodlnej väčšiny, ktorú má v parlamente. „Túto amatérsku chybu spravila len pravicová koalícia. Keby Fico podal demisiu do rúk Gašparoviča, ten ho opäť môže poveriť zostavením novej vlády,“ myslí si Kaník.

 

Fico by podľa neho mohol následne zahrať veľkorysého a ponúknuť účasť vo vláde nejakej opozičnej strane, zrejme KDH, a zároveň sa mu podarí vyšmyknúť z pasce zákona o dlhovej brzde. „Dnes je viazaný tvrdosťou tohto zákona a vo volebnom roku 2016 musí predložiť vyrovnaný rozpočet. To by znamenalo brutálne škrty, ktoré by dopadali na jeho voličov. Znamenalo by to vysokú pravdepodobnosť jeho prehry,“ konštatoval Kaník. 

 

Keď však Fico zostaví novú vládu, každá nová vláda je podľa Kaníka prvé dva roky neviazaná pravidlami dlhovej brzdy. „Vyšmykne sa teda z rizika, môže zvyšovať dlh a kupovať voličov. Pohodlne sa tak zotaví z drvivej prezidentskej porážky a s prehľadom vyhrá parlamentné voľby v roku 2016, pretože si voličov jednoducho kúpi,“ vyhlásil Kaník. Preto je podľa neho veľmi nerozumné zo strany opozície nevidieť tieto súvislosti a tlačiť Fica do demisie. „Bolo by naopak dobré, aby Fico dovládol. Ak sa zo zákona vyviaže, máme dlhové Eldorádo. Nerozumiem Danielovi Lipšicovi, že navrhuje demisiu Fica,“ dodal Kaník. 

 

07:00 - NOVA vyzýva Fica, aby podal demisiu

Zvolenie Andreja Kisku za prezidenta predstavuje nádej, že sa do verejného života postupne vráti slušnosť, rovnováha moci a zmysel pre základnú spravodlivosť. Hnutie NOVA to tvrdí vo svojom dnešnom stanovisku. Ďalej uvádza, že premiér Robert Fico sa svojou prezidentskou kandidatúrou obrátil chrbtom svojim vlastným voličom, ktorí ho v roku 2012 zvolili za predsedu vlády na štyri roky. 
      

"Robert Fico týmto postupom preukázal, že výsledky parlamentných volieb z roku 2012 už nie sú preňho záväzné, že už nechce byť premiérom tejto krajiny a táto funkcia je preňho len záložným riešením v prípade neúspechu v prezidentských voľbách. Najvyššie ústavné funkcie však nesmú byť predmetom takýchto politických hier," tvrdí NOVA. Hnutie preto Fica vyzvalo, aby odstúpil z funkcie predsedu vlády.
      

"Zároveň vyzývame prezidenta Ivana Gašparoviča, aby už nerozhodol o vymenovaní nového predsedu Najvyššieho súdu SR, ktorého funkčné obdobie končí až po inaugurácii nového prezidenta republiky," uviedlo v stanovisku hnutie NOVA, podľa ktorého sa bude opačný postup Gašparoviča zakladať podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

 

img

 

06:54 - Sobotka: Slovenské voľby potvrdili silu tamojšej demokracie

Slovensko má za sebou ostrý, ale regulárny volebný zápas, ktorý potvrdil silu tamojšej demokracie. Tak dnes komentoval český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) výsledky slovenských prezidentských volieb, v ktorých zvíťazil podnikateľ a filantrop Andrej Kiska. Prezident Miloš Zeman uviedol, že výsledky volieb plne rešpektuje a Kiskovi pošle blahoželanie. Informácie priniesla Česká televízia (ČT) na svojej webovej stránke.
      

"Blahoželám Andrejovi Kiskovi k zvoleniu za prezidenta Slovenskej republiky, pevne verím, že pán Kiska vo svojej ústavnej funkcii napomôže ďalšiemu pokračovaniu a rozvoju súčasných vynikajúcich česko-slovenských vzťahov," uviedol vo vyhlásení premiér Sobotka a dodal: "Nám veľmi blízke Slovensko má za sebou intenzívny, ostrý, ale nepochybne regulárny volebný zápas, ktorý potvrdil silu a kvalitu slovenskej demokracie."
      

Víťazstvo Kisku Sobotku neprekvapilo vzhľadom na predchádzajúce výsledky slovenských prezidentských volieb. Podobný trend sa podľa neho prejavil aj v českých priamych voľbách prezidenta, keď zvíťazil kandidát mimoparlamentnej strany. "Domnievam sa, že podobne ako Miloš Zeman zbieral určitú časť protestných hlasov, tak aj pán Kiska na Slovensku získal veľkú časť hlasov nespokojných voličov," vyjadril názor Sobotka.
      

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) priznal, že pre sociálnych demokratov bol vždy partnerom hlavne Fico. Verí však, že napriek určitej možnej zmene na slovenskej politickej scéne nenastane zásadný vplyv na veľmi dobrú úroveň vzťahov oboch republík.
      

Podľa Zaorálka je možné, že voliči nepochopili, prečo Fico kandiduje na prezidenta. Minister dodal, že možno niektorí slovenskí voliči nechceli pustiť Fica z funkcie premiéra.
      

Prezident Zeman plne rešpektuje výsledok slovenských prezidentských volieb. Novozvolenému prezidentovi Andrejovi Kiskovi pošle blahoželanie. Zeman podporil v kampani Kiskovho súpera Fica.
      

Z Hradu sa zároveň ozývajú varovné hlasy, že o Kiskovi sa toho veľa nevie. "Nevieme, aká bude jeho priorita, nevieme, ako bude vystupovať smerom k staronovému slovenskému premiérovi," uviedol Hynek Kmoníček, riaditeľ zahraničného odboru prezidentskej kancelárie.
      

Podpredseda českej vlády a minister financií Andrej Babiš (ANO) oznámil, že ho výsledok hlasovania neprekvapil - už prvé kolo volieb podľa neho ukázalo, že Kiska zvíťazí. Babiš však nechcel hodnotiť, či má slovenský podnikateľ a filantrop predpoklady, aby bol dobrým prezidentom, pretože ho nepozná.
      

Víťazstvo Kisku neprekvapilo ani vicepremiéra a šéfa ľudovcov Pavla Bělobrádka, ktorý vidí veľké paralely medzi Českom a Slovenskom.
      

Blahoželanie poslali novej slovenskej hlave štátu aj českí komunisti. Vyjadrili nádej, že budú naďalej pokračovať nadštandardne dobré vzťahy Českej a Slovenskej republiky.
      

Šéf českej pravicovej ODS Petr Fiala napísal, že slovenské prezidentské voľby ukázali snahu voličov vyvážiť dominantné postavenie premiéra Fica na slovenskej politickej scéne a oslabiť moc ľavice. "Andrej Kiska predstavuje pre slovenských voličov nádej na zmenu," dodal Fiala, ktorého citoval web Českej televízie.

 

img

 

06:52 - Lídri EÚ gratulovali Kiskovi k zvoleniu za prezidenta

Lídri Európskej únie gratulovali dnes Andrejovi Kiskovi k víťazstvu v sobotňajších prezidentských voľbách na Slovensku.
      

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy vyjadrili vo vyhláseniach v mene EÚ presvedčenie, že nový prezident prispeje k riešeniu výziev, ktorým čelí Slovenská republika, i k spoločným európskym cieľom.
      

"Mnohé výzvy, pred ktorými dnes stoja Slovensko a EÚ, možno najlepšie zvládnuť pomocou spolupráce medzi európskymi partnermi. Spolieham sa na vašu aktívnu účasť na oboznamovaní vašich občanov s jedinečným európskym projektom a posilňovaní úlohy Európskej únie ako silného hráča na svetovej scéne a pri ochrane jej občanov," uviedol Barroso.
      

Van Rompuy vyjadril tiež vďaku doterajšiemu slovenskému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi za jeho desaťročné pôsobenie vo funkcii hlavy štátu, počas ktorého krajina vstúpila do EÚ a prijala za svoju menu euro.

      

Poľský prezident Bronislaw Komorowski rovnako zagratuloval Kiskovi v telefonáte, v ktorom hovorili tiež o ukrajinskej kríze, uviedol vedúci poľskej prezidentskej kancelárie Jaromir Sokolowski pre tlačovú agentúru PAP.
      

Komorowski pozval Kisku na návštevu Poľska v novej funkcii. Vyjadril súčasne nádej, že prezidenti budú pokračovať v spolupráci na bilaterálnej úrovni, vo Vyšehradskej štvorke, v EÚ i NATO. Obaja sa podľa Sokolowského zhodli, že vo svetle ukrajinskej krízy má spolupráca Poľska a Slovenska ako susedov Ukrajiny mimoriadny význam.

 

img

 

06:40 - Kiska: Nemám záujem uzurpovať si moc

Víťaz prezidentských volieb Andrej Kiska nie je zástancom toho, aby sa rozširovali právomoci prezidenta Slovenskej republiky. Jeho úlohu vníma ako autoritu, ktorá by mala za ľudí klásť otázky a vyzývať vládu a parlament, aby svoje sľuby plnili. Uviedol to dnes v diskusnej relácii TA3 V politike.
      

"Nemám záujem uzurpovať si moc, chcem udržiavať systém, aký v spoločnosti máme," povedal Kiska. Nepovažoval by však za správne, ak by prezident prišiel o právomoc nominovať členov do Súdnej rady SR. Po príchode do Prezidentského paláca by sa chcel zoznámiť s každým, kto v ňom pôsobí, potom sa chce venovať príprave tímu odborníkov a vízii, "ako čo najlepšie prezidentský úrad priblížiť k ľuďom a pomôcť krajine". Kiska uviedol, že pomoc mu už prisľúbil napríklad bývalý predseda Ústavného súdu Ján Mazák.
      

"V prvom rade musí byť človek sám príkladom," odpovedal Kiska na otázku, aké budú jeho prvé kroky, ktorými sa bude snažiť o návrat dôvery v prezidentský úrad. "Budem stáť za ľuďmi, budem bojovať za ľudí, aby vedeli, že skutočne prezident je na ich strane," dodal s tým, že politikom bude zase často pripomínať, prečo im voliči dali hlas.

 

6:38 - Kiska sa chce čím skôr stretnúť s premiérom Ficom

Novozvolený prezident Ivan Kiska by privítal možno ešte pred svojou inauguráciou stretnutie s porazeným protikandidátom a premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Kiska privítal a poďakoval Ficovi, že mu ešte počas počítania hlasov zagratuloval k zvoleniu za hlavu štátu. „Stretnutie zatiaľ žiadne dohodnuté nemám. Ja pravdaže privítam čím skôr stretnutie s pánom premiérom, aby sme diskutovali, ako aj on vidí úlohu prezidenta,“ povedal Kiska v relácii TA3 V politike, kde poskytol prvý väčší rozhovor po prezidentských voľbách. 

 

Prezident má byť podľa Kisku tým, kto tlmí konflikty. „Človeka, ktorý hľadá dohody a riešenia medzi parlamentom a vládou, medzi politickými stranami – a takto ja svoju úlohu ako prezidenta vidím,“ dodal. „Pravdaže, pri takejto funkcii musím s premiérom spolupracovať - čím skôr sa s ním stretnem, budem veľmi rád,“ poznamenal Kiska. Zatiaľ nehovorí, či má stretnutie iniciovať Fico, alebo ho pozve Kiska. 

 

S premiérom by si chcel vydiskutovať, že prezident by mal byť síce protiváhou, ale skôr takou, aby sa dosiahla rovnováha a nie konflikt s vládou. „V žiadnom prípade konflikt z mojej strany nehrozí, ale vždy budem obhajovať to, prečo som bol do tohto úradu zvolený a kto ma zvolil, to jest občania,“ povedal Kiska. Zároveň potvrdil, že chce byť nezávislým, nestraníckym prezidentom, ktorý do úradu vchádza kvôli ľuďom a plánuje tam pôsobiť ako prezident všetkých ľudí. 

 

Ak by sa vláda rozhodla prijať taký zákon, ktorý by podľa Kiskovho názoru nebol v záujme občanov, tak by sa ako prezident stretol s príslušným ministrom, prípadne premiérom. „Ak ani to nepomôže, tak vtedy je skutočne úlohou prezidenta postaviť sa pred verejnosť a pomenovať tento problém,“ vysvetľoval Kiska. V prípade, že by mu premiér navrhoval na vymenovanie za ministra človeka, ku ktorému by mal odborné alebo iné výhrady, tak by sa s ním Kiska veľa rozprával. „Určite by som sa pýtal, či nemáme vhodnejšiu osobu. Ale na záver – ako som povedal, nemám záujem uzurpovať si moc a chcem udržiavať ten systém, aký v spoločnosti máme,“ vysvetlil.

 

Kiska odmietol posilňovanie kompetencií prezidenta. „Ja skutočne vnímam úlohu prezidenta ako takú autoritu. Ako človeka, ktorý by mal byť majákom spoločnosti, mal by klásť otázky za ľudí, mal by vyzývať vládu a parlament, aby svoje sľuby plnili,“ povedal Kiska. Podľa neho by sme si mali ctiť ducha ústavy tak, ako bola napísaná a používať zdravý rozum, nie posilňovať prezidentské právomoci. 

 

Zvolený prezident Kiska ešte presne nevie, koľko z pracovného času strávi v paláci a koľko medzi ľuďmi. „Ale tým, že budem prezidentom ľudí, určite chcem s nimi byť v kontakte“. Kiska pripustil, že aj keď ešte nebude úradujúcim prezidentom, tak vyzve občanov, aby išli voliť v eurovoľbách. Zatiaľ je to však podľa neho najmä úlohou prezidenta. Veľmi rád sa stretne aj s predstaviteľmi menšín, aby si vypočul, ako by im mohol pomôcť. 

 

Medzi prvé kroky Kisku po inauguráciu bude patriť zoznámenie sa s každým z vyše stovky ľudí, ktorí teraz pracujú v prezidentskom paláci. S každým by sa chcel stretnúť osobne porozprávať sa s nimi o vízii práce prezidentského úradu. „V tých ďalších dňoch by som rád uvažoval a pripravoval si tím odborníkov, s ktorými by sme spolu postavili víziu, ako čo najlepšie prezidentský úrad priblížiť ľuďom a na druhej strane pomôcť našej krajine," povedal Kiska. V tomto prechodnom období už veľa diskutuje a má prisľúbenú pomoc bývalého predsedu ústavného súdu Jána Mazáka, diskutuje aj s bývalým veľvyslancom v USA Martinom Bútorom, ktorý je odborník na zahraničnú politiku. Kiska sa podľa vlastných slov chce opierať o pomoc najlepších. 

 

Kiska nepovažuje za správne, aby prezident prišiel o právomoc menovať troch členov súdnej rady, ako je to momentálne navrhnuté v novele ústavy. Čaká, čo sa s týmto návrhom udeje počas druhého čítania v parlamente, kde môže dôjsť k zmenám.

 

06:32 - Andrej Kiska dá prezidentský plat rodinám v núdzi

Budúci slovenský prezident Andrej Kiska sa vzdá svojho prezidentského platu v prospech ľudí v núdzi. Sľub, ktorý dal ešte počas kampane, podľa neho platí. „Na Slovensku je veľmi veľa rodín, ktoré bojujú s osudom a nevedia si rady. Som presvedčený, že nebude problém nájsť vhodných príjemcov,“ vyhlásil Kiska vo vysielaní Rozhlasu a televízie Slovenska. Systém prerozdeľovania, aby peniaze dostali každý mesiac iné rodiny, Kiska ešte nájde. „Po skúsenostiach z Dobrého anjela, kde som pôsobil viac ako sedem rokov, viem, že rodín, ktoré potrebujú pomoc, je veľmi veľa a musíme skôr nájsť spravodlivý systém, ako im tieto peniaze dať,“ hovoril.

 

Víťaz prezidentských volieb sa v relácii vyjadril, že sa nevzdá svojich podielov vo firmách. „Podielov vo firmách, kde som akcionárom, kde zhodnocujem svoje prostriedky, sa nemienim vzdať,“ uviedol s tým, že v zmysle zákona nebude aktívne podnikať ani pôsobiť v žiadnej spoločnosti. „Ale čo sa týka samotnej investície do akcií v jednotlivých akciových spoločnostiach, nevidím žiaden dôvod sa ich vzdať,“ doplnil. Kde bude Kiska ako prezident bývať, zatiaľ neriešil. „Som finančne zabezpečený človek a určite nebudem touto otázkou zaťažovať daňových poplatníkov,“ poznamenal.

 

Slovensko treba podľa budúcej hlavy štátu viac propagovať v zahraničí. „Každú jednu zahraničnú služobnú cestu by som využil na to, aby som vyskúšal Slovensko predať,“ povedal a dodal, že krásy našej krajiny by chcel ukazovať aj zahraničným návštevám. Prípadnej kandidatúre Slovenska ako spoluorganizátora zimnej olympiády v roku 2022 by podľa Kisku mali predchádzať ekonomické a ekologické analýzy. „Olympijské hry by nesmierne pomohli propagácii Slovenska v zahraničí, ale je dôležité spraviť predtým podrobný ekonomický prepočet a taktiež dobrú štúdiu dopadov na ekológiu Tatier,“ vyjadril sa. „Ak by obe štúdie ukázali, že sa to dá, mali by sme spraviť všetko preto, aby olympiáda prišla,“ dodal Popradčan Kiska. 

 

Zvolený prezident Kiska chce byť po piatich rokoch v úrade vnímaný ako ten, kto vrátil dôveru v prezidentský úrad. Tiež chce, aby ľudia v ňom videli počas piatich rokov človeka, ktorý stál za ľuďmi a nie za politickou stranou a že dokázal krajine pomôcť. Ako tri najvážnejšie problémy Slovenska označil Kiska stagnujúcu ekonomiku, vzdelávanie a zdravotníctvo.

 

6:30 - Kiska prilákal voličov znechutených korupciou a hlavným prúdom politiky 

Kisku charakterizovala agentúra ako úspešného podnikateľa, z ktorého sa stal filantrop. Dodala, že Fico uznal porážku a zablahoželal svojmu 51-ročnému rivalovi k víťazstvu.

      

AP nevynechala ani slová Kisku, ktorý jasajúcemu davu v bratislavskom hoteli povedal: "Budem sa snažiť viac poľudštiť našu politiku."
      

Kiska, ktorý bol až donedávna vo svojej krajine pomerne neznámy, prilákal voličov znechutených korupciou a hlavným prúdom politiky, uviedla v článku AP. "Budem stáť za každým slušným občanom tejto krajiny," citovala ďalej agentúra Kisku.
      

Pripomenula tiež, že Kiska založil v 90. rokoch 20. storočia splátkové spoločnosti, ktoré v roku 2005 predal banke. Neskôr bol spoluzakladateľom charitatívnej organizácie Dobrý anjel - tá pomáha rodinám, ktoré sa dostali do finančných ťažkostí, pretože majú vážne choré deti.
      

Prehra v prezidentských voľbách je trpkou pilulkou, ktorú musí Fico prehltnúť, uviedla AP. Tento líder dominantnej slovenskej strany s ľavicovým smerovaním je najpopulárnejším a najmocnejším politikom na Slovensku, ale bude musieť spolupracovať s kritickejším prezidentom, než je odchádzajúci prezident Ivan Gašparovič, upozornila agentúra.
      

Ďalšia svetová agentúra Reuters napísala, že Kiska sa viezol na vlne protificovských nálad u pravicových voličov, ako aj na vlne nedôvery slovenských voličov voči hlavným politickým stranám, pretože krajina zažíva korupčné škandály a neustálu vysokú nezamestnanosť.
      

Agentúra Reuters dodala, že Fico a ďalší Kiskovi kritici tvrdia, že je politický amatér, ktorý v minulosti zarobil peniaze na pôžičkách s nečestne vysokými úrokmi, ale Kiska toto obvinenie odmieta.
      

Britská spravodajská stanica BBC na svojej webovej stránke v reakcii na slovenské prezidentské voľby napísala, že slovenský magnát Andrej Kiska vyhral napriek tomu, že nemá z minulosti politické skúsenosti a pred voľbami o ňom počulo iba málo ľudí.
      

Kiska, ktorý porazil súčasného premiéra Roberta Fica, bude zastávať oficiálny úrad prvýkrát. Jeho víťazstvo zastavilo sociálnych demokratov pána Fica v tom, aby ovládli prezidentský úrad aj parlament, dodala BBC.
      

Spravodajcovia podľa BBC tvrdia, že vyhliadka na dominantné postavenie sociálnych demokratov zrejme vyburcovala odporcov Fica.
      

BBC píše, že účasť slovenských voličov bola nečakane vysoká, volili dokonca aj v lyžiarskom stredisku vo Vysokých Tatrách.
      

Fico je v úrade premiéra od roku 2012, keď si jeho Smer zabezpečil vo voľbách väčšinu v parlamente, čo sa podarilo nejakej strane prvýkrát od získania nezávislosti Slovenska, vyzdvihla BBC.
      

Súčasné voľby boli vnímané ako referendum o pôsobení premiéra Fica vo funkcii, napísal v Prahe spravodajca BBC Rob Cameron.
      

Kiska, ktorý nemá komunistickú minulosť, je vnímaný ako skúsený podnikateľ. Tvrdí, že chce bojovať proti korupcii. Ťaží zo svojej povesti nováčika, ktorý nie je obvinený zo žiadnych korupčných škandálov, aké zmietali slovenskou pravicovou politickou scénou, uviedla BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies