Prezidentská kandidatúra nie je zavŕšením mojej kariéry, tvrdí Hrušovský

NETKY.SK • 5 Január 2014, 11:34 • 2 min
Prezidentská kandidatúra nie je zavŕšením mojej kariéry, tvrdí Hrušovský

BRATISLAVA - Politika je podľa Hrušovského do istej miery vždy riskantným povolaním.

slovakia

left justify in out

Pavol Hrušovský odmieta, že by jeho prezidentská kandidatúra bola zavŕšením jeho politickej kariéry. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, niekto sa o to pokúša, ako vnútiť tento názor. O tom, že niektorí prezidentskí kandidáti chcú prezidentskou funkciou zavŕšiť kariéru hovoril Robert Fico v decembri. „Kde už len z funkcie prezidenta, ak by sa niekto ním stal, by mal pokračovať po skončení výkonu prezidentskej funkcie ďalej. V akej politickej funkcii? To nejde. Funkcia prezidenta je vrchol ústavných funkcií a bolo to vytrhnuté z kontextu. Ja som viazal kandidatúru na skúsenosti, ktoré som za dlhé roky pôsobenia v politike nadobudol. Cítim na jednej strane zodpovednosť a aj povinnosť ísť do súťaže o hlavu štátu,“ povedal s tým, že to neznamená definitívnu bodku za jeho doterajším pôsobením vo verejnom živote. Svoje politické pôsobenie skôr vníma ako výhodu.

Politika je podľa Hrušovského do istej miery vždy riskantným povolaním. Nikdy v politike nedokážete prijímať ideálne rozhodnutia, ktoré budú vyhovovať všetkým. Je to ideál, ktorý by som si aj ja želal, keby sme napríklad v parlamente dokázali prijať taký zákon, s ktorým by boli všetci občania spokojní,“ uviedol. Rovnako aj kandidatúra na prezidenta republiky nemôže byť úspešná len vtedy, keď by chcel dosiahnuť voliteľnosť všetkými občanmi, ktorí majú volebné právo. „V tom je do istej miery to rozhodnutie riskantné, ale na druhej strane, keď do toho nejdete a keď do toho nevložíte aj kus nejakého sebavedomia, tak potom zostanete sedieť na stoličke a neurobíte žiadne rozhodnutie,“ povedal. Uchádzanie sa o akúkoľvek vyššiu ústavnú funkciu je podľa neho vždy súťaž, o ktorej nikto nevie ako dopadne. „V tom, že neviete, ako to dopadne, spočíva to riskantné rozhodnutie,“ dodal.

Hrušovského podporujú v kandidatúre tri politické strany. Hrušovský sa chce uchádzať o podporu aj u iných voličov, nielen priaznivcov týchto strán. „Chcem vstúpiť do prezidentského úradu ako prezident, ktorý považuje za prvoradé nerozdeľovať ľudí, nerozdeľovať politické strany, netrieštiť spoločnosť na akomkoľvek prístupe, či náboženskom, straníckom, národnostnom, etnickom. Chcem byť prezidentom, ktorý naozaj túto ponuku nepovažuje len ako frázu na získanie voličov, ale ako cieľ, ktorý jediný môže Slovensku pomôcť,“ vyhlásil. Úlohou prezidenta republiky je podľa neho zmenšovať napätie, nie napätiu ešte viac otvárať dvere. „Ak by sme hneď na začiatku na to rezignovali, tak radšej nekandidovať, ako si netrúfať vstúpiť aj do tohto ťažkého problému, ktorý spoločnosť rozdeľuje, a to nevedie k ničomu,“ konštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies