Prezidentom Burundi bude napriek protestom opäť Pierre Nkurunziza

NETKY.SK • 25 Júl 2015, 07:34 • 2 min
Prezidentom Burundi bude napriek protestom opäť Pierre Nkurunziza

BUJUMBURA - Staronovým burundským prezidentom sa na päťročné funkčné obdobie stal dnes už po tretíkrát za sebou Pierre Nkurunziza. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ústrednej volebnej komisie.

slovakia

left justify in out

Predseda ústrednej volebnej komisie Claver Ndayicariye na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že Nkurunziza získal 69,41 percent odovzdaných hlasov, pričom jeho najväčšiemu rivalovi Agathonovi Rwasovi odovzdalo svoj hlas len 18,99 percenta voličov.


Utorňajšie prezidentské voľby sa v Burundi konali aj napriek tomu, že lídri viacerých afrických krajín a svetových mocností vyzývali na ich odklad v dôsledku zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v krajine a bojkotu opozičných kandidátov, ktorých mená zostali vytlačené na hlasovacích lístkoch.


Dôvodom na bojkot volieb a príčinou krízy v Burundi bolo rozhodnutie úradujúceho prezidenta Nkurunzizu uchádzať sa o znovuzvolenie do najvyššieho úradu po tretíkrát napriek tomu, že v súlade s ústavou možno prezidentskú funkciu zastávať len dvakrát po sebe.


Nkurunziza však tvrdí, že jeho prvé funkčné obdobie sa nezapočítava, keďže nebol zvolený priamo voličmi, ale parlamentom. Za pravdu mu dal aj ústavný súd.


Opozícia a aktivisti však s touto interpretáciou nesúhlasia a v uplynulých mesiacoch organizovali pouličné protesty, ktoré sprevádzali aj násilnosti. Začiatkom mája, po niekoľkých týždňoch protestov, sa v Burundi odohral neúspešný pokus o štátny prevrat, ktorého aktérmi boli vysokopostavení armádni dôstojníci.


Nkurunzizovi odporcovia upozorňujú, že jeho rozhodnutie znovu kandidovať nielen protirečí ústave, ale podkopáva aj mierovú dohodu z roku 2006, ktorá ukončila 13 rokov trvajúcu občiansku vojnu medzi väčšinovým kmeňom Hutuov a menšinovými Tutsiami s vyše 300.000 obeťami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona