Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala rektorov

NETKY.SK • 18 Február 2020, 11:26 • 2 min
Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala rektorov

Spoluprácu a spájanie považuje prezidentka Zuzana Čaputová za jedinú nádejnú a produktívnu cestu, vďaka ktorej môže vysoké školstvo na Slovensku napredovať. Povedala to vo svojom dnešnom prejave pri vymenovaní rektorov vysokých škôl. Za rektora Technickej univerzity vo Zvolene vymenovala Rudolfa Kropila a za rektora Akadémie umení v Banskej Bystrici Michala Murina.

slovakia

left justify in out

Prejav prezidentky

"Spoluprácu a spájanie síl, aj vo vedecko-výskumnej oblasti, považujem za jedinú nádejnú a produktívnu cestu, vďaka ktorej môžeme rýchlejšie napredovať," povedala prezidentka s tým, že bude rada, ak ju pri ďalšom stretnutí rektori potešia správou, že k trom centrám excelentnosti a dvom špičkovým vedeckým tímom, ktoré už na univerzite majú, pribudli ďalšie.

 

img

Zuzana Čaputová a nový rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil

 

Čaputová zdôraznila úlohu umenia v spoločnosti
Čaputová pri menovaní rektorov zdôraznila aj úlohu umenia v spoločnosti, ktorá je často náročnejšie merateľná ako vedecký výskum. "Umelecká tvorba je však rovnakým prejavom kreativity akou je tvorivosť vo vedecko-výskumnej oblasti. Časy, kedy medzi jednotlivými druhmi tvorivej činnosti boli neprekonateľné bariéry, sú už za nami a špičkový tvorivý výkon v sebe obsahuje mnohé znaky umenia," vysvetlila. Podľa nej je dôležité, aby hlavným hodnotiacim kritériom bola kvalita a nie kvantita.

 

"Vaše univerzity vo svojich štatútoch uvádzajú, že ich poslaním je rozvíjať harmonickú osobnosť, vedomosti, múdrosť, dobro a tvorivosť v človeku, prispievať k rozvoju vzdelanosti, vedy, kultúry a zdravia pre blaho celej spoločnosti. Želám vám, aby sa poslanie, ktoré ste si definovali v štatúte, darilo v plnej miere napĺňať," dodala na záver.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

 

Rektorom Technickej univerzity vo Zvolene sa stal Rudolf Kropil
Rudolf Kropil je profesorom v odbore aplikovaná zoológia a gestorom ekologických a zoologických predmetov. Vo svojej vedeckovýskumnej činnosti sa špecializuje na riešenie problematiky trvalo udržateľného rozvoja, aplikovanej zoológie a ekológie lesa v prepojení na ďalšie ekonomické, lesnícke, ekologické a environmentálne disciplíny. Je autorom a spoluautorom viac ako sto vedeckých a odborných prác. Je tiež prezidentom Slovenskej rektorskej konferencie.

 

img

 

Michala Murina sa stal rektorom Akadémie umení v Banskej Bystrici 
Profesor Michal Murin je výtvarný umelec, tvorca inštalácií, objektov, venuje sa zvuku, novým médiám a konceptuálnemu umeniu. Od roku 2004 je aj vysokoškolský pedagóg. Jeho tvorba je reflektovaná vo viacerých zahraničných a domácich publikáciách, katalógoch a časopisoch a jeho publikačná činnosť zahŕňa viac ako 150 odborných textov v medzinárodných aj domácich odborných publikáciách a periodikách. Za profesora bol vymenovaný v roku 2019.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona