Prezidentka Zuzana Čaputová: „Nezabúdajme, aké ľahké je skĺznuť od nenávisti k vyvražďovaniu."

NETKY.SK • 2 August 2022, 12:25 • 2 min
Prezidentka Zuzana Čaputová: „Nezabúdajme, aké ľahké je skĺznuť od nenávisti k vyvražďovaniu."

BRATISLAVA - Prezidentka si pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu zaspomínala na jedno dôležité stretnutie.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu Zuzana Čaputová sa prihovorila Rómom na sociálnej sieti okrem slovenčiny i v ich jazyku. 

 

„O Rómskom holokauste, ktorého pamiatku obetí si dnes pripomíname, sa hovorí, že je nepoznaný a málo zdokumentovaný. O to cennejšie je zachovať spomienky ľudí, ktorých predkovia zažili Rómsky holokaust a podávajú svedectvo o neľudských činoch," uviedla prezidentka na začiatok svojho príhovoru. 

 

Zo sveta: Neuveríte, akou premenou prešiel vo väzení bývalý paralympionik Oscar Pistorius!

 

img

 

Stretnutie: 


„Na stretnutí s pani Adelou Makovou z Badína som počúvala príbehy, ktoré jej mama a stará mama rozprávali a ktoré sa týkali priamo jej rodiny. Mala len rok, keď gardisti zabili jej otca partizána. Rozprávala mi aj ako Rómov na sklonku vojny gardisti chytali na uliciach a popravovali v Kremničke. Ako po zavraždených ostali siroty. Ako Rómovia spoznávali svojich blízkych po vojne pri exhumácii v masových hroboch podľa oblečenia. Aj o tom, ako jej otčim, ktorý prežil dva koncentračné tábory, o týchto spomienkach pred rodinou a deťmi nechcel nikdy nehovoriť," zaspomínala Zuzana Čaputová.

 

Z domova: K čomu vyzýva minister Jaroslav Naď členov strany SaS?

 

img

 

Povedala mi aj o svojom živote, ako doma nemali peniaze na štúdium a ako 14-ročná nastúpila do závodu Slovenka ako priadka, ukázala mi aj článok, ktorý napísali o jej usilovnosti. Ako keď po materskej deti nastúpili do školy, pracovala ako sanitárka na Darcovskej stanici krvi v Banskej Bystrici. Ako jej deti a vnúčatá vyštudovali vysoké školy a aká je na nich nesmierne hrdá. Veľmi si želá, aby ľudia našli k sebe cestu porozumenia, aby nevinní ľudia a deti nepociťovali strach, z nenávisti a z vojny, ktorú ona ešte ako maličká zažila," uviedla prezidentka.

 

img

 

Zuzana Čaputová na záver pripojila aj silný odkaz, ktorý je najmä v tejto dobe viac ako dôležitý nielen v dnešný deň.

 

„Aby sa história neopakovala, je potrebné porozumieť tomu, čo znamená nenávisť, ponižovanie a diskriminácia pre konkrétnych ľudí a ich rodiny, ktorí ju zažívajú. A ako sa dá skĺznuť od slov posilňujúcich predsudky a nenávisť, až k vyvražďovaniu. Nezabúdajme!"

 

Celý odkaz pripojila aj v jazyku Rómov: 
 

„Te e historija na avel pale kampel te achaľol, so hin ňenavisť, te čhivel varekas tele u diskriminacija konkretno manušen u lengere familijen, save la dźiven. U sar pes del te perel le lavendar save ľikeren predsudki u ňenavisť ži ko murdaripen. Ma bisteras!"

 

Zo športu: Haller podstúpi chemoterapiu, Dortmundu bude chýbať niekoľko mesiacov
 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona