Prezidentka Zuzana Čaputová dnes priniesla skvelú správu!

NETKY.SK • 22 Marec 2021, 10:16 • 2 min
Prezidentka Zuzana Čaputová dnes priniesla skvelú správu!

SLOVENSKO - Zuzana Čaputová dnes priniesla dobrú správu. Ambulancie všeobecných lekárov dostanú ako dar 3100 kvalitných oxymetrov, ktoré sú nevyhnutnou pomôckou pri liečbe pacientov s koronavírusom.

slovakia

left justify in out

Prezidentka sa pred pár týždňami stretla s predstaviteľmi ambulanntých lekárov. Všeobecní lekári ju informovali o dôležitosti oxymetrov, ktoré pacientom pomáhajú zistiť, akú majú saturáciu kyslíka v krvi. Následne tak vedia, či sú v poriadku, alebo či si majú zavolať sanitku.

 

img

 

Oxymeter môže znamenať hranicu medzi životom a smrťou. Na Slovensku ich je nedostatok. Oslovili teda predajcov zdravotníckych pomôcok a elektroniky, či by vedeli pomôcť. "Stretli sme sa s úžasnou velkorysosťou a darovaním," povedala prezidentka. 

 

Prečítajte si tiež: Lekár radí ako sa liečiť v prípade, že ste pozitívny na ochorenie COVID-19 a kedy je vhodné volať RZP

 

"Je nevyhnutné čo najskôr ukončiť politickú krízu, pretože reálny život si vyžaduje stabilitu," skonštatovala Zuzana Čaputová. Neskôr dodala, že od včerajšieho koaličného rokovania očakávala skôr výslednú dohodu, nie ďalšie podmienky.

 

Súvisiaci článok: Igor Matovič je ochotný odstúpiť, ak koaliční partneri dodržia dohodu

 

Darované oxymetre budú smerovať do ambulancií všeobecných lekárov v najviac postihnutých regiónoch, ktorí ich budú môcť následne požičať ohrozeným pacientom. Bolo darovaných 3100 kvalitných oxymetrov.

 

"Dovoľte mi ešte raz, poďakovať sa všetkým prítomným za velkorysosť, za okmžitú reakciu, za spolupatričnosť," poďakovala pezidentka, a nezabudla spomenúť ani samosprávy.

 

img

 

Prestúpila i hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva Adriana Šimková. "Dovoľte, aby som vyslovila veľké poďakovanie, za tento váš ústretovýkrok, pretože z praxe máme jednoznačné údaje o tom, že takýto oxymeter môže zachrániť život," povedala Šimková.

 

Lekár pomocou neho môže odsledovať stav pacienta. Je podľa nej dôležité uvedomiť si, že keď pacient vie, že hodnota kyslíka je optimálna, znižuje to jeho stres, a je to pozitívom pre jeho liečebný režim.

 

img

 

Doktorka Pekarčíkova priblížila distribúciu oxymetrov priamo do ambulancií. Ide o 600 ambulancií, pričom do každej bude poskytnutých niekoľko oxymetrov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Žena sa z HIV vyliečila sama prirodzenou cestou. Nastane prelom v liečbe AIDS?

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies