Prezidentka zaželala Českej republike zdarný a nekonfliktný proces formovania vládnej koalície

NETKY.SK • 10 Október 2021, 16:59 • 2 min
Prezidentka zaželala Českej republike zdarný a nekonfliktný proces formovania vládnej koalície

BRATISLAVA - Zuzana Čaputová, premiér a ďalší poslanci zablahoželali Českej republike k novej vláde.

slovakia

left justify in out

"Demokracia potrebuje našu aktívnu účasť, blahoželáme Českej republike k vysokej účasti v parlamentných voľbách," napísala prezidentka na sociálnej sieti. "Gratulujem a prajem zdarný a nekonfliktný proces formovania vládnej koalície."

 

 

Víťazom českých parlamentných volieb, ktoré sa konali v piatok a sobotu, sa stala koalícia SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) so ziskom 27,79 percenta hlasov, získala 71 mandátov. Ako druhá skončila strana ANO premiéra Andreja Babiša, ktorá získala 27,12 percenta hlasov (72 mandátov). Tretia skončila liberálna koalícia Piráti a Starostovia (PirátiSTAN) so ziskom 15,62 percenta hlasov (37 mandátov) a štvrtá strana Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru, ktorá získala 9,56 percenta hlasov (20 mandátov). Volebná účasť dosiahla 65,43 percenta.

 

Prečítajte si: České voľby: Lídri Pirátov a Starostov mali prvé rokovania so SPOLU už v noci! Podpísali memorandum

 

Eduard Heger taktiež zagratuloval Českej republike k vysokej účasti v parlamentných voľbách. Zablahoželal aj víťazovi volieb. "Prajem im, aby zostavili vládu, ktorá bude dobre vládnuť Českej republike." Dodal, že Česko je pre Slovensko dôležitý partner. "Sú to naši najbližší priatelia a bratia."

 

img

 

Aký vplyv budú mať výsledky českých parlamentných volieb na Vyšehradskú skupinu (V4), sa podľa predsedu vlády SR uvidí. V tomto momente však nechce predikovať. "Vzťahy vo V4 sú dlhodobo dobré. Vychádzajú z dlhoročnej spolupráce. Nevidím v tom problém a myslím, že sa to bude len posilňovať." 

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Hnutie Spolu predbehlo Babiša a vyhralo voľby!

 

 

Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová zagratulovala stredopravej koalícii, ktorá v Českej republike zvíťazila v parlamentných voľbách.

 

img

 

"Osobitne to vítam preto, že strana Za ľudí je jediná nepopulistická stredopravá strana v parlamente. Tešíme sa na spoluprácu s novou vládou Českej republiky. Máme mnoho spoločných problémov, pri ktorých môžeme efektívne spolupracovať."

 

 

Poslanec Národnej rady SR Juraj Šeliga taktiež zablahoželal víťazom českých parlamentných volieb - koalícii SPOLU. Označilo to za "dobré správy od našich susedov".

 

img

 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zablahoželala českým priateľom k výsledkom volieb. Víťazným stranám drží palce aj do ďalšej spolupráce.

 

Možno vás zaujme: Bezvládneho prezidenta Zemana previezli do nemocnice! Čo ho rozrušilo?

 

 

"Verím, že naše vzťahy zostanú naďalej nadštandardné a že náš hlas, či už v rámci V4 alebo Európskej únie, bude silnejší," skonštatovala Kolíková.

 

img

 

Minister životného prostredia Ján Budaj na sociálnej sieti napísal, že voľby v Česku odvracajú hrozbu deštrukcie Európskej únie prostredníctvom V4. "Sily minulosti prehrávajú. Sme za bodom zlomu." V krajine podľa neho končia s dlhoročnou dominanciou populistickej strany, založenej na "hodnotách" normalizačného komunizmu. 

 

img

 

"Aj tam, za Moravou, to bude pri čistení augiášovho chlieva občas smrdieť. A aj tam začnú byť ľudia už o pár mesiacov „unavení“, keďže zmeny im neprinesú benefity dosť rýchlo. Opozícia sa voličom aj tam začne ponúkať ako návrat do čias tzv. istôt, stability, profesionality. Pamätajte ale, bratia Česi a Moravania, že na ovocie skutočnej zmeny sa musí vytrvať. Prajem vám, aby ste to udržali, a aby bola Česká republika na konci 4 rokov nebabišovského vývoja našim najúspešnejším susedom. Rozhodujúci moment – zasiatie semien nového riadenia štátu – sa udial práve dnes – 9. 10. 21, kedy prehovoril majiteľ štátu – občan. Gratulujem vám, priatelia."

 

img

 

Koaličné hnutie Sme rodina verí, že voliči v Česku sa rozhodli na základe dostatočných informácií a tým si zvolili ďalšie smerovanie krajiny.

 

 

Poslanec NR SR za OĽaNO Juraj Krúpa zagratuloval k výsledku volieb v Česku. "Teším sa nielen z nastávajúcej zmeny vlády, ale najmä, že boľševici a socialisti sú mimo," napísal na sociálnej sieti.

 

Koaličné hnutie OĽaNO v reakcii na české parlamentné voľby zagratulovalo víťazom volieb. "Českej republike želáme stabilnú vládu, ktorá povedie krajinu k prosperite a ktorá bude ďalej podporovať vynikajúce slovensko-české vzťahy," skonštatovalo hnutie.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona