Prezidentka vymenovala nových generálov. Medzi nimi je prvý slovenský kozmonaut

NETKY.SK • 19 Október 2021, 18:10 • 2 min
Prezidentka vymenovala nových generálov. Medzi nimi je prvý slovenský kozmonaut

BRATISLAVA - Hlavná veliteľka ozbrojených síl sa poďakovala vojakom za ich službu a pomoc počas pandémie COVID-19.

slovakia

left justify in out

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok vymenovala plukovníkov Alexandra Kollárika a Slavomíra Verčimáka do vojenskej hodnosti brigádneho generála. Generálmajora Vladimíra Šimka povýšila do hodnosti generálporučíka. Brigádnym generálom vo výslužbe sa stal doterajší plukovník vo výslužbe a prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.

 

img

 

Vymenovanie a povýšenie má podľa hlavy štátu veľký spoločenský význam. Vníma to ako prejav toho, že sa kontinuálne zlepšuje pripravenosť ozbrojených síl na plnenie ich ústavnej a zákonnej misie. Prezidentka, ako hlavná veliteľka ozbrojených síl, poďakovala vojakom nielen za profesionálne kvalitný výkon vojenskej služby, ale aj za široký rozsah pomoci občanom a podporu iným rezortom v boji s pandémiou ochorenia COVID-19 a jej následkami. "Ozbrojené sily aj v tejto súvislosti neustále dokazujú, že sú pevným a spoľahlivým prvkom systému obrany štátu, že sú príkladom v obetavej práci pre vlasť," ocenila Zuzana Čaputová.

 

Prečítajte si tiež: Ocenili najlepších slovenských vedcov a vedkyne. Kto získal ESET Science Award?

 

Od generálov očakáva, že budú pokračovať v zabezpečovaní obrany a bezpečnosti Slovenskej republiky a v prípade potreby naďalej pomáhať obyvateľom."Očakávam tiež, že budete podporovať zdravé civilno-vojenské vzťahy v našej demokratickej spoločnosti, šíriť dobré meno ozbrojených síl a formovať ich podľa potrieb obrany štátu a našich spojencov. Nie sú to malé očakávania, ale som presvedčená, že urobíte všetko, čo je vo vašich silách, aby ste oprávnené očakávania verejnosti naplnili," vyhlásila. 

 

img

 

Verčimák sa v mene vymenovaných a povýšených vojakov poďakoval prezidentke sa prejavenú dôveru. Deklaroval ich pripravenosť a odhodlanosť byť tam, kde ich bude republika potrebovať.

 

K téme: ROZHOVOR: Kozmonaut Ivan Bella: Môj let sa uskutočnil pred pätnástimi kilami

 

Novela zákona 

 

Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes schválili novelu zákona o brannej povinnosti. Vyplýva z nej, že vojenské hodnosti viac nebudú získavať verejní funkcionári. 

 

img

 

Vymenovať alebo povýšiť do vojenskej hodnosti vojaka vo výslužbe a vojnového veterána by malo byť možné až po zániku brannej povinnosti. Podrobnosti o vymenúvaní do vojenskej hodnosti alebo povýšení do vojenskej hodnosti vojakov vo výslužbe by mal určovať prezident Slovenskej republiky, rovnako ako to určuje pre vojnových veteránov.

 

Možno vás zaujme: Zuzana Čaputová hovorila na Valnom zhromaždení OSN o klimatickej kríze i distribúcii vakcín

 

img

 

Na základe novely by tak už nemala nastať podobná situácia, ako v prípade lídra SNS Andreja Danka, ktorý získal hodnosť kapitána. Lídra národniarov z nevysvetliteľných dôvodov povýšil jeho stranícky kolega, bývalý minister obrany, Peter Gajdoš. Danko sa však už nemôže pýšiť touto hodnosťou, keďže mu ju odobral súčasný šéf rezortu obrany Jaroslav Naď

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies