Prezidentka: Ukrajina si zaslúži jasný symbol prijatia od Západu

NETKY.SK • 27 Február 2022, 15:23 • 2 min
Prezidentka: Ukrajina si zaslúži jasný symbol prijatia od Západu

UBĽA – Všetky obete na Ukrajine sú zodpovednosťou ruského prezidenta Vladimira Putina. Na hraničnom priechode v Ubli, kam na Slovensko prichádzajú vojnoví utečenci z Ukrajiny, to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

slovakia

left justify in out

Ukrajina, ktorá čelí ruskej agresii, podľa nej potrebuje veľmi jasný symbol prijatia západným spoločenstvom. Konštatovala, že Ukrajina dnes nebojuje len o svoju územnú celistvosť, ale ide aj o demokratické hodnoty.

 

„Čiže v tomto zmysle Ukrajina bojuje aj za nás. A myslím si, že si zaslúži jasný signál prijatia aj zo strany Európskej únie,“ konštatovala Čaputová. Vzhľadom na situáciu má SR podľa nej i naďalej vyvíjať snahy, a to aj prostredníctvom sankcií, aby ruský prezident pristúpil k rokovaniam a zastavil boje.

 

 „Myslím si, že všetky obete na Ukrajine sú zodpovednosťou Vladimira Putina. Celosvetové spoločenstvo sa na to pozerá. A myslím si, že sme nikdy sme neboli jednotnejší, ako sme teraz, či už ide o NATO alebo Európsku úniu. Ak sa nás Vladimir Putin snažil rozdeliť, tak toto sa mu nepodarilo,“ povedala. Prezidentka navštívila obec Ubľa a hraničný priechod, kde sa stretla s utečencami, dobrovoľníkmi, starostami a ďalšími, ktorí pomáhajú zvládať príliv ľudí utekajúcich pred vojnou. Potrebné je podľa nej čo najviac skracovať čakacie doby pre utečencov na hraniciach, pripomenula, že ide hlavne o ženy a deti.

 

„Musím povedať, že som hrdou prezidentkou SR. Tá hrdosť spočíva v tom, že som vďačná za všetku tú solidaritu, ktorú preukazujú Slováci a Slovenky v týchto ťažkých časoch. Práve tu na východnej hranici som videla skvelú spoluprácu medzi samosprávou, štátnou správu, charitou, dobrovoľníkmi, tretím sektorom. Za to im patrí veľké ďakujem,“ povedala. Zároveň v Ubli odovzdala materiálnu pomoc Slovenskému Červenému krížu (SČK), ktorá je darom Slovenskej aliancie moderného obchodu.

 

Možno vás zaujme: Putin nariadil uvedenie jadrových síl do pohotovosti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies