Prezidentka SR súhlasí s procesom Dušana Kováčika a jeho vzatím do väzby

NETKY.SK • 27 Október 2020, 17:39 • 2 min
Prezidentka SR súhlasí s procesom Dušana Kováčika a jeho vzatím do väzby

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová naďalej zastáva názor, že stíhanie špeciálneho prokurátora Dušana K. z tak závažných trestných činov by malo byť preňho dostatočným dôvodom na rezignáciu.

slovakia

left justify in out

Otázka bezpečnostnej previerky 

A to aj pri zachovaní prezumpcie neviny. Jeho vzatie do väzby je podľa prezidentky významný signál o dôvodnosti trestného stíhania. Stanovisko hlavy štátu poskytol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Dušan K. je stíhaný za prijímanie úplatku, zločin založenia, zosnovania a odporovania zločineckej skupiny, zneužitie právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Je zrejmé, že v tejto situácii je potrebné, aby zodpovedný orgán nezávisle a dôkladne preskúmal, či Dušan K. spĺňa podmienky, aby bol držiteľom bezpečnostnej previerky, bez ktorej nemôže zastávať funkciu špeciálneho prokurátora," podotkla prezidentka.

 

img

 

Presúvanie právomocí 
V súvislosti s rôznymi medializovanými reakciami na jeho vzatie do väzby prezidentka zdôrazňuje, že nepovažuje za vhodné ani bezpečné, aby dlhodobá nečinnosť a zlyhávanie disciplinárnych orgánov bola riešená presúvaním disciplinárnej právomoci na politické orgány, pri ktorých existuje veľké riziko politického zneužitia tejto právomoci. Podľa Čaputovej je potrebné riešiť problém tam, kde vzniká, a to znamená sfunkčniť disciplinárne orgány.

Právo parlamentu odvolať špeciálneho prokurátora v prípade, ak "prestane funkciu vykonávať riadne, čestne, nezávisle alebo nestranne", by podľa prezidentky bolo potenciálne zneužiteľné.

 

img

 

"Umožňovalo by nielen odvolať Dušana K. z funkcie špeciálneho prokurátora, ale aj odvolať každého budúceho špeciálneho prokurátora, ktorý by podľa parlamentnej väčšiny nevykonával svoju funkciu v súlade s jej politickými predstavami."

 

Proces s Dušanom K.
Špeciálneho prokurátora Dušana K. zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) 22. októbra. Neskôr polícia oznámila, že zadržaný čelí obvineniam z korupcie, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Počas akcie NAKA zadržala aj policajného funkcionára Norberta P.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies