Prezidentka SR považuje reformu justície za veľmi dôležitú

NETKY.SK • 7 Júl 2020, 08:12 • 2 min
Prezidentka SR považuje reformu justície za veľmi dôležitú

BRATISLAVA - Návrh reformného ústavného zákona v oblasti justície, s ktorým prichádza rezort spravodlivosti, považuje prezidentka SR Zuzana Čaputová za potrebný a prospešný.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti po stretnutí s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí), ktorá chce návrh v najbližších dňoch predložiť do pripomienkového konania.

 

"Predložený návrh reformných zmien v justícii považujem za potrebný a za prospešný a v ďalšom legislatívnom procese ministerke držím palce," skonštatovala Čaputová.

 

img

 

Vymenovanie sudcov

Poznamenala, že s ministerkou diskutovali o viacerých detailoch návrhu, najmä o tých, ktoré sa týkajú aj kompetencií prezidentky. Napríklad pri vymenovaní sudcov Ústavného súdu SR, pokiaľ parlament nedokáže v stanovenom čase potrebný počet kandidátov zvoliť.

 

Dôležitosť prepojenia

Šéfku rezortu spravodlivosti teší, že téma spravodlivosti a súdnictva má významné miesto aj v Prezidentskom paláci, stretnutie s prezidentkou po minulotýždňovom stretnutí s čelnými predstaviteľmi súdnej moci považuje za dôležité. "Verím, že sa nám do pár dní podarí posunúť právnu úpravu do medzirezortného pripomienkovania a predstaviť ju aj širokej verejnosti," napísala na sociálnej sieti Kolíková.

 

img

 

Návrh zahŕňa reformu zloženia Súdnej rady SR, previerky majetkových pomerov sudcov a sudcovskej spôsobilosti, reformu zloženia Ústavného súdu SR a zmenu pravidiel konania pred týmto súdom či zavedenie vekového stropu pre zánik funkcie sudcu.

 

img

 

Taktiež zriadenie Najvyššieho správneho súdu SR, ktorý má plniť funkciu disciplinárneho súdu na vyvodzovanie zodpovednosti, a to nielen pre sudcov, ale aj pre všetky ostatné právnické profesie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies