Prezidentka SR podpísala viacero noviel zákonov

NETKY.SK • 19 December 2019, 06:49 • 2 min
Prezidentka SR podpísala viacero noviel zákonov

BRATISLAVA - Podpis nového zákona, o ktorý sa postarala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, je novelou, ktorou sa rozšíria dôvody na pozastavenie funkcie sudcov a prokurátorov.

slovakia

left justify in out

Vládna novela zákona reaguje na podozrenia vyplývajúce z komunikácie Mariana K. s viacerými sudcami či prokurátormi. Marian K. v súčasnosti čelí aj obžalobe z objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

 

Ako bude novela fungovať?
Návrh na pozastavenie výkonu funkcie sudcu bude môcť podať minister spravodlivosti, predseda súdnej rady alebo predseda Najvyššieho súdu SR. O ich návrhu bude rozhodovať súdna rada. Pozastaviť výkon funkcie bude možné u sudcu, u ktorého bude narušená sudcovská integrita. To znamená, že budú voči nemu závažné podozrenia, ktoré môžu ohrozovať dôveryhodnosť justície. Novela obsahuje aj dobu pozastavenia, kým nepominú dôvody, avšak najviac na šesť mesiacov s možnosťou predĺženia o ďalších najviac šiestich mesiacov. Súdna rada bude zároveň rozhodovať o všetkom verejne.

 

img


Zmena nastane aj na prokuratúre

Generálny prokurátor bude môcť dočasne pozastaviť výkon funkcie prokurátora na návrh rady prokurátorov, pričom to po novom tiež bude môcť urobiť aj pri dôvodných podozreniach voči danému prokurátorovi. "Navrhované opatrenia nereagujú len na vzniknutú situáciu, ale majú zabezpečiť predchádzaniu vzniku súčasného stavu v budúcnosti," zdôvodnilo ministerstvo spravodlivosti.

 

img

 

Návrh Lucie Žitňanskej 
Proti novele sa v parlamente postavila bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. V pozmeňujúcom návrhu požadovala, aby vládna novela zákona zaviedla iba verejné hlasovanie Súdnej rady SR o všetkých otázkach, o ktorých rozhoduje, a ostatné body novely vypustila. Parlament však jej návrh neschválil.

 

img

 

Zmena pre ústavných činiteľov
Poslanci už nedostanú plat, ak zanikne ich mandát v dôsledku právoplatného odsúdenia za spáchanie trestného činu. Podľa pôvodného znenia zákona patrí poslancovi NR SR po zániku jeho poslaneckého mandátu plat ešte počas dvoch alebo troch mesiacov. Ani prezident už po skončení výkonu funkcie nebude poberať plat v prípade, ak sa stane iným ústavným činiteľom. Novela z dielne koalície tiež zavádza, že exprezidentovi nebude poskytovaná ani ochrana po skončení výkonu jeho funkcie.

 

img

 

Jednorázovým plastom odzvonilo
Medzi ďalšie novely, ktoré prezidentka Čaputová podpísala, patrí aj zákaz jednorazových plastových výrobkov. Ten začne byť účinný v roku 2021. Zakázané majú byť jednorazové plastové taniere a príbory, miešadlá na nápoje, slamky, paličky od balónov, vatové tyčinky do uší, ako aj nádoby na potraviny, nápojové obaly a poháre vyrobené z expandovaného polystyrénu.

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona