Prezidentka sa vyjadrila k dĺžke moratória pred voľbami, zákon ju šokoval

NETKY.SK • 30 Október 2019, 08:15 • 2 min
Prezidentka sa vyjadrila k dĺžke moratória pred voľbami, zákon ju šokoval

BRATISLAVA/MARTIN - Dĺžka moratória na zverejňovanie predvolebných prieskumov schválená parlamentom nemá v Európe obdobu.

slovakia

left justify in out

Na svojej pracovnej ceste v Martine to vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová. Novelu zákona si chce najprv preštudovať a potom sa rozhodne, či ju podpíše. Návrh v pondelok schválili poslanci za Smer-SD, ĽSNS a SNS.

„Tá lehota je mimoriadne dlhá. Myslím, že by sme boli tretí na svete, čo sa týka dĺžky tej lehoty. Zároveň to nemá v Európe obdobu a mám vážny problém z hľadiska ústavnosti takejto právnej úpravy,“ povedala prezidentka. Dodala, že o novele má veľmi vážne pochybnosti.

 

img

Parlament v pondelok odhlasoval predĺženie moratória na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky zo 14 na 50 dní. Za novelu hlasovalo 74 poslancov. Prezidentka môže predlohu parlamentu vrátiť. Na opätovné schválenie bude v takom prípade potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, teda minimálne 76.

Proti predĺženiu moratória bola nielen opozícia, ale aj Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied či Inštitút pre verejné otázky. Sociologický ústav tvrdí, že návrhy na predĺženie moratória na zverejňovanie prieskumov preferencií politických strán pred voľbami sú v rozpore s princípmi slobody slova, zvýhodňujú politické strany na úkor verejnosti a môžu povzbudiť sledovanosť manipulatívnych zdrojov informácií. Zmeny sa majú týkať už budúcoročných parlamentných volieb.

 

OMBUDSMANKA: Predĺženie moratória na 50 dní poruší viaceré práva

Novela zákona, ktorá by predĺžila moratórium na predvolebné prieskumy zo 14 na 50 dní by podľa ombudsmanky Márie Patakyovej porušila hneď niekoľko základných práv a slobôd. Konkrétne by podľa verejnej ochrankyne práv zasiahla do práva verejnosti na informácie či slobodu slova a slobodu prejavu, ale aj slobodu podnikania prieskumných agentúr. Mária Patakyová to uviedla na svojom oficiálnom facebookovom profile.

 

 

Patakyová sa domnievam, že 50-dňové obmedzenie na predvolebné prieskumy je neprimerané a v konečnom dôsledku zasahuje do slobodného rozhodovania voličov a voličiek. „Slobodné voľby neznamenajú len slobodu výberu, ale aj slobodu rozhodovania sa. Voliči a voličky sa rozhodujú na základe informácií, pričom ich určitú časť nebudú mať pre 50-dňové moratórium k dispozícii. Ak sa rozhodujú na základe preferencií, je to ich právo a Národná rada SR nemá prečo do tohto práva v takomto rozsahu zasahovať,“ tvrdí. Podľa jej názoru aj v súčasnosti platné 14-dňové moratórium sa pohybuje na hranici ústavnosti. „Svedčí o tom aj skutočnosť, že v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami sme boli aj so súčasným 14-dňovým zákazom skôr výnimkou. Podľa výskumu Európskeho združenia pre marketingový výskum a výskum verejnej mienky je priemerná dĺžka moratória na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky v Európe menej ako tri dni.“ Pritom najdlhšie moratórium má v Európe podľa ombudsmanky Čierna Hora, v ktorej sa prieskumy verejnej mienky nesmú zverejňovať 15 dní pred voľbami. „Zavedením 50-dňového moratória sa tak absolútne vymykáme akýmkoľvek štandardom na starom kontinente. Neštandardné je tiež to, že k takejto zmene dochádza zhruba 4 mesiace pred voľbami,“ zdôrazňuje.

 

img

Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová


Voliči a voličky by podľa Márie Patakyovej mali mať k dispozícii všetky relevantné informácie, ktoré zabezpečia kvalitu ich voličského rozhodovania, vrátane informácií z prieskumov verejnej mienky. „V demokracii je nositeľom moci ľud a moc, ktorú majú politici a političky, je odvodená od vôle ľudí a podlieha imperatívu, ktorým je obmedzenosť zásahu do podstaty a zmyslu základných práv a slobôd,“ dodáva v statuse verejná ochrankyňa práv.

Parlament v pondelok, 28. októbra schválil pozmeňujúci návrh koaličných poslancov za Smer-SD k novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorým sa moratórium na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky predĺži zo 14 na 50 dní. Za zmenu hlasovali poslanci Smeru-SD, SNS a ĽSNS Mariana Kotlebu. Novelu ešte musí schváliť prezidentka Zuzana Čaputová. Ak ju nepodpíše, budú na jej opätovné schválenie potrebné hlasy nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov. Viaceré strany avizovali, že v prípade nadobudnutia platnosti podajú podnet na Ústavný súd SR. Prezidentka dnes k návrhu uviedla, že 50-dňová dĺžka moratória na zverejňovanie predvolebných prieskumov nemá v Európe obdobu. Novelu zákona si chce najprv preštudovať a potom sa rozhodne, či ju podpíše.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies