Prezidentka sa domnieva, že výmena ministra Krajčího stačiť nebude!

NETKY.SK • 1 Marec 2021, 08:32 • 2 min
Prezidentka sa domnieva, že výmena ministra Krajčího stačiť nebude!

BRATISLAVA – Prezidentka Zuzana Čaputová sa občanom ospravedlnila za nezvládnuté riadenie pandémie zo strany vlády. Výmena Mareka Krajčího vo funkcii ministra by podľa nej nestačila. Treba nevyhnutne zlepšiť komunikáciu voči ľuďom a ukončiť chaos v prijímaných opatreniach.

slovakia

left justify in out

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v televízii Markíza v relácii Na Telo ľuďom ospravedlnila za nezvládnutie kritickej situácie v súvislosti s pandémiou aj napriek tomu, že sa na rozhodovaní priamo nepodieľaAko uviedla v úvode rozhovoru, veľmi ju mrzí, že každý deň predčasne zomiera približne 100 ľudí.

 

„Mrzí má, že sme to nezvládli najlepšie a chcem povedať ľuďom - prepáčte,‟ povedala Čaputová. Dodala však, že je dôležité sa pozerať dopredu.

 

Hlava štátu tiež priblížila stretnutie s premiérom Igorom Matovičom a predsedom parlamentu Borisom Kollárom, počas ktorého sa nevyhli ani nepríjemným témam. Medzi ne neodmysliteľne patrí aj vyvodenie politickej zodpovednosti za nezvládnuté riadenie pandémie.

 

img

 

Súvisiaci článok: Zákaz vychádzania, povinné respirátory a mnoho ďalších opatrení je známych. Matovič ďakuje za dobre odvedenú robotu.

 

Výmena Krajčího nestačí

Personálne výmeny na kľúčových postoch však nechala na rozhodnutí vlády. Ako povedala prezidentka, prácu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího si váži, ale „unavenejšieho človeka ešte nestretla“. Dodala, že je to práve tento rezort, ktorý nevyhnutne potrebuje nový impulzreštart.

 

Výmena Mareka Krajčího by podľa prezidentky nestačilo. Je potrebné zlepšiť komunikáciuukončiť hádky medzi koaličnými predstaviteľmi.

 

Keďže mnohí predstavitelia vlády výmenu ministra odmietajú, nechcela špekulovať o tom, kto by ho podľa jej názoru mohol nahradiť.

 

Mohlo by vás zaujímať: Matovič tvrdí, že lockdown sa vo veľkej miere naďalej sprísňovať nemôže. Reaguje aj Blaha

 

Vymenovanie úradníckej vlády

Prezidentka zareagovala aj na pribúdajúce výzvy nie len od samotných občanov, ale aj opozície o vymenovaní úradníckej vlády.

 

Ako povedala, takéto kompetencie nemá. Dočasnú vládu odborníkov by mohla zostaviť iba v prípade, ak by súčasná vláda skončila z vlastného rozhodnutia alebo ak by nemala väčšinu v parlamente.

 

img

 

„Hoci som k tomu neustále vyzývaná, na škále od prosby až po vyhrážky, aby som odvolala vládu, ministra či premiéra, nemám takúto právomoc. Môj krok prichádza do úvahy až po tom, čo vláda skončí či už z vlastného rozhodnutia alebo rozhodnutia parlamentu,“ vysvetlila prezidentka.  

 

Obete ležia na cintorínoch

Tiež upozornila na skutočnosť, že v mnohých prípadoch, kedy sa vláda ocitá pod tlakom kritiky sa stavia do pozície obete, to je však podľa prezidentky veľmi mylná predstava.

 

Prečítajte si tiež: Prezidentka už nechce nechať nič na náhodu. Ministrovi zdravotníctva predostrela jasné požiadavky

 

Obete totiž ležia v kritickom stave v nemocniciachna cintorínoch. Upozornila, že Slovensko prekročilo hranicu sedemtisíc mŕtvych.

 

Pripomenula, že vlani si ľudia zvolili zmenu a zdá sa, že „najväčším nepriateľom tejto vlády” sú kroky niektorých jej predstaviteľov.

 

img

 

Hlava štátu teší, že predstavitelia vlády konečne zasadli za rokovací stôl s odborníkmi, pričom víta sadu opatrení, ktoré priniesli štyri dni diskusií

 

Dodala, že treba menej experimentovaťriadiť sa názormi expertov. Tiež sa pýta, prečo k takémuto stretnutiu došlo až teraz.

 

Chaotické riadenie pandémie

„Považujem za absolútne nevyhnutné, aby vláda vyvodila sebareflexiu a politickú zodpovednosť. Tu nie je problém iba so sadou opatrení, či zaberie jedno alebo druhé viac či menej. My čelíme chaosu v manažmente a nie veľmi kvalitnej komunikácii. Toto je stále problém a žiadna zmena sa v tomto smere nedeje. Ako keby vláda nevysielala signál, že tento problém vníma. Výmena ministra Krajčího by nestačila. Myslím si, že vláda by mala urobiť aj iné kroky, aby ľuďom ukázala, že nie je odtrhnutá od reality. Sme prví v počte úmrtnosti na milión obyvateľov a akoby túto závažnú situáciu nevyhodnocovali aj všetci členovia vlády. A toto je kľúčové. Dať signál ľuďom, že vidím, že máme veľký problém a odteraz pôjdeme iným spôsobom,“ zdôraznila prezidentka Čaputová. Dodala, že na stole je aj personálna výmena premiéra, tú však majú v rukách poslanci NR SR.

 

Falošná ilúzia o zdravotnom stave

Plošné testovanie antigénovými testami nepovažuje prezidentka za šťastné riešenie. Zvyšuje sa tým mobilita občanov a zároveň znižuje disciplína ľudí.

 

Modrý papier o negatívnom výsledku testu totiž vo verejnosti navodzuje falošnú ilúziu o tom, že sú zdraví.

 

Prezidentka tiež víta navýšenie príspevku v prípade, že ľudia musia jednoducho ostať doma. Myslí si, že takýmto spôsobom budú viac motivovaní neisť do zamestnania.

 

Veľkou témou je aj používanie neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik. Prezidentka si myslí, že tak ako ostatné očkovacie látky, aj táto by mala prejsť registráciou Európskej liekovej agentúry (EMA). Výrobu vakcín považuje hlava štátu za veľmi dobrý strategický krok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies