Prezidentka rešpektuje prelomenie veta, ale ...

NETKY.SK • 22 Jún 2022, 13:58 • 2 min
Prezidentka rešpektuje prelomenie veta, ale ...

BRATISLAVA - Poslanci dnes prelomili veto v prípade protiinflačnej pomoci. Zuzana Čaputová bude konať.

slovakia

left justify in out

Prezidentka sa obráti na Ústavný súd SR so žiadosťou o posúdenie ústavnosti legislatívneho procesu prijatého balíčka zákonov. Pre TASR to uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

 

img

 

Skrátené legislatívne konanie v tomto prípade použili v rozpore s ústavou, keďže neboli splnené zákonné predpoklady na jeho uplatnenie. Vo vetovaných častiach tak nebol daný ani jeden z dôvodov na skrátené legislatívne konanie, poukázala.

 

Prečítajte si tiež: Poslanci prelomili prezidentkino veto!

 

„Vzhľadom na povahu a významný finančný objem balíčka, 1,2 miliardy eur, bolo o to viac namieste vykonať legislatívny proces tak, aby boli dodržané všetky ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti,“ povedala Čaputová.

 

img

 

Schválenie zákona ako celku podporilo 77 zo 142 prítomných poslancov. Za boli všetci poslanci OĽaNO, zdržal sa len Juraj Krúpa. Zákon podporilo aj hnutie Sme rodina. Prelomenie veta podporili i nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu a poslanci pôsobiaci v ĽSNS. Za boli aj poslanci, ktorí v tomto volebnom období odišli z klubu OĽaNO, a to Romana Tabák, Ján Mičovský a Ján Krošlák.

 

Klub SaS bol proti. Poslanci Smeru-SD sa zdržali alebo boli proti. Poslanci pôsobiaci v strane Za ľudí sa pri hlasovaní zdržali. Rovnako sa zdržali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

 

Možno vás zaujme: Mária Kolíková vstúpila do SaS



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona