Prezidentka: Programové vyhlásenie v takýchto zložitých podmienkach nepripravovala žiadna vláda

NETKY.SK • 20 Apríl 2020, 07:01 • 2 min
Prezidentka: Programové vyhlásenie v takýchto zložitých podmienkach nepripravovala žiadna vláda

BRATISLAVA – Premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) zablahoželala ku schváleniu Programového vyhlásenia vlády SR aj prezidentka Zuzana Čaputová. Urobila tak prostredníctvom zverejnenia fotografie na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

Prezidentka podotkla, že nová vláda pripravovala programové vyhlásenie za sťažených podmienok v čase šírenia nákazy koronavírusu. Žiadna iná vláda na Slovensku podľa hlavy štátu nepredkladala svoje programové vyhlásenie v tak náročnej situácii.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

 

Zložité podmienky
„Blahoželám vláde Igora Matoviča k schváleniu Programového vyhlásenia vlády SR. V takýchto zložitých podmienkach ho zatiaľ nepripravovala žiadna iná vláda na Slovensku. Prajem si zmysluplnú diskusiu v parlamente aj podporu pri jeho napĺňaní,“ uviedla prezidentka v texte pripojenom k zverejnenej fotografii.

Vláda je povinná do 30 dní od svojho menovania predstúpiť pred Národnú radu SR (NR SR), predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery. Vyplýva to z Ústavy SR.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu Igora Matoviča 21. marca.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa OĽANO (@obycajniludia),

 

To, že je vláda zodpovedná parlamentu, je jedným zo základných znakov parlamentnej demokracie na Slovensku. Parlament jej môže kedykoľvek vysloviť nedôveru. 

 

„Vláda môže kedykoľvek požiadať NR SR o vyslovenie dôvery. Vláda môže spojiť hlasovanie o prijatí zákona alebo hlasovanie v inej veci s hlasovaním o dôvere vláde,“ píše sa v Ústave SR.

 

Parlament môže vysloviť nedôveru aj jednotlivému členovi vlády, v takom prípade ho z funkcie odvoláva prezident republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies