Prezidentka poverila ministra obrany podpísaním dohody s USA

NETKY.SK • 31 Január 2022, 10:29 • 2 min
Prezidentka poverila ministra obrany podpísaním dohody s USA

BRATISLAVA - Zuzana Čaputová sa už skôr vyjadrila, že uzavretie dohody podporuje. Avizovala však, že zmluvu ratifikuje iba s interpretačnou doložkou o tom, ako Slovenská republika vykladá zmluvu. Mala byť súčasťou splnomocnenia.

slovakia

left justify in out

Prezidentka SR Zuzana Čaputová už poverila ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) podpísaním obrannej dohody s USA. Poverenie na základe návrhu vlády podpísala 28. januára. TASR to potvrdil jej hovorca Martin Strižinec.

 

img

Jaroslav Naď 

 

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany vlády SR a USA už odsúhlasila vláda. Po podpise dokumentu na základe splnomocnenia prezidentky ho ešte musí odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia samotnou prezidentkou.

 

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Bezpečnostný odborník Andor Šándor o situácii na Ukrajine a zmluve SR s USA

 

Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Predstavitelia vlády deklarovali, že dohoda neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR.

 

img

Robert Fico 

 

Opozícia zmluvu kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov.

 

Možno vás zaujme: Prídu na Slovensko vojaci NATO?

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona